2024. május 17. - Paszkál
A legzsírosabb tisztségek és állások már gazdára találtak, most a második hullám következik. A kormány a Regionális Fejlesztési Tanácsba is elvetette a narancsmagokat. Több új elnök is nyilatkozott a HírExtrának.
2010. augusztus 31. kedd 18:39 - Bagics Bence
Mind a hét régióban megtartotta első ülését és új elnököt választott a Regionális Fejlesztési Tanács. Munkájuk célja, hogy segítsék a nemzeti kormány egységes fejlesztéspolitikai céljainak megvalósítását.

Összeállításunkban megismerhetik a hét régió fideszes vezetőjét, néhányukat sikerült is elérnünk.

1. Nyugat-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács

Elnök: Manninger Jenő

Manninger Jenő Zala megye 3. számú választókerületének Fideszes képviselője. Végzettségét tekintve építőmérnök, 1998 óta a Fidesz frakció tagja, 2000-2002-ig a közlekedési és vízügyi minisztériumi politikai államtitkára, 2002-2006-ig a Fidesz frakcióvezető helyettese, 2010-től a gazdasági és informatikai bizottság tagja.

2. Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács


Elnök: Dr. Cser-Palkovics András

Dr. Cser-Palkovics András a 2006 óta a Fidesz frakció tagja, 2006-tól a Fidesz frakcióvezető helyettese, Székesfehérvár képviselőjelöltje. 2010-től az alkotmány-előkészítő eseti bizottság. a műsorterjesztés és a digitális átállás szabályairól szóló törvényben meghatározott pályázati eljárás országgyűlési ellenőrzését szolgáló eseti bizottság, a mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottság és a alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottság tagja.

Cser-Palkovics Andrást a fejlesztési tanács programjáról kérdeztük:

„Jelenleg a munka áttekintése folyik. Az ügynökség élére is új ügyvezető megválasztására került sor, aki szeptember 1-i hatállyal tölti be ezt a tisztséget. Ezzel párhuzamosan indulhat el egy átadás átvételi eljárás, valamint teljes átvilágítása az ügynökségnek."

"Ezek mindenféleképpen fontos láncszemek ahhoz, hogy meghatározhatók legyenek a Regionális Fejlesztési Tanács és az ügynökség jövőbeli tervei. Amit mindenképpen szeretnénk elősegíteni, az a gazdaságélénkítő programoknak az elindítása illetve a felgyorsítása. Elsősorban a cél a beruházások őrzése, munkahelymegőrzés illetve teremtés."

"Ez már csak azért is fontos mert a régión belül több olyan nagyon erős gazdasági háttérrel rendelkező település van, akik a magyar exporton belül nagyon erős és komoly arányt képviselnek, egyáltalán nem mindegy tehát a magyar gazdaság egészének száméra, hogy ennek a régiónak a gazdaságával mi történik, hogy alakul”.

A kopogtatócédulák helyzetével kapcsolatban a következőket mondta:

"Azt gondolom, hogy időarányosan jól állunk a cédulák gyűjtésével, meggyőződésem, hogy Székesfehérváron el fogjuk érni a 10 000 kopogtatócédulát. Ez a szükséges 2000 szelvény ötszöröse. Bízom benne, hogy ez a szám azt mutatja, hogy az emberek bíznak abban, hogy Székesfehérvár fejlődése a "Nekem Fehérvár" elnevezésű kezdeményezés keretében sikeres lehet és alkalmas lehet arra, hogy Fehérvárt visszaemelje a legjelentősebb nagyvárosok sorába. Egyébként a következő egy vagy két napban adjuk le az ajánlószelvényeket mind a polgármesteri, mind pedig a 14 önkormányzati képviselőjelöltünkét is”.

3. Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács


Elnök: Szekó József

Szekó József 1998 óta Mohács polgármestere, 2010-től a Fidesz képviselőcsoport és a Önkormányzati és területfejlesztési bizottság tagja.

4. Közép-Magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács

Elnök: Dr. Szűcs Lajos

Dr. Szűcs Lajos 1998 óta a Fidesz frakció tagja, 2006 óta frakcióvezető helyettese, Pest megye 14.választókörzetének képviselőjelöltje. A mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottság, az egészségügyi és szociális bizottság, a szociális és családügyi bizottság, a mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottság, az önkormányzati és területfejlesztési bizottság tagja.

5. Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács

Elnök: Pajna Zoltán

Pajna Zoltán Debrecen város alpolgármestere, 1989 óta a helyi politikai élet aktív tagja. 1994-1998 között debreceni önkormányzati képviselő. 1998-ban egyéni körzetben önkormányzati képviselő, majd a testület alakuló ülésén Debrecen Megyei Jogú Város alpolgármesterének választják. 2002-ben és 2006-ban újraválasztják önkormányzati képviselőnek, majd alpolgármesternek. A polgármesteri vezetésben a pénzügy, a vagyongazdálkodás, a területfejlesztés a városfejlesztés és városüzemeltetés, valamint a sport területét felügyeli és irányítja.

Pajor Zoltán urat a fejlesztési tanács jövőjéről kérdeztük.


„A legfontosabb, hogy áttekintsük az elmúlt négy évet. Megemlíteném, hogy a 2007-2013-as operatív program teljesítésében közel 274 milliárd forint forrás jut az Észak-Alföldi régiónak. Ez a 244,5 Ft-os forint/euró árfolyamon lett rögzítve. Látható, hogy a forint árfolyama az sokkal magasabb, ezért több mint 300-330 milliárd forint fog jutni a régióra. Most pedig megszületett 212 milliárd forintról valamilyen döntés, érdekes módon eddig 87 milliárd forint támogatási szerződéssel le van fedve, és 37 milliárd forint lett kifizetve."

"A rendelkezésre álló forrásoknak 20 százaléka sincs felhasználva, ez nyilván hiányzik a régió gazdaságából, hiányzik a vállalkozásoknak, hiányzik az önkormányzatoknak. Az új források, amit uniós támogatással be kívánunk vonni, munkahelyeket tarthatnak meg és új munkahelyeket teremthetnek".

"A mostani feladatunk az lesz, hogy ezt a folyamatot felgyorsítsuk, megnézzük, milyen szerződések miért vannak a fiókban, ha szükséges akkor megfelelő módosításokat kell a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél kezdeményezni. A célunk, hogy ne legyünk szigorúbbak, mint az Európai Unió követelményrendszere, és tisztítsuk le azoktól a sallangoktól, amelyeket valamennyi pályázattal kapcsolatos pályázó megfogalmaz”.

Az önkormányzati választás Észak-Alföldi régiói ajánlószelvény gyűjtéséről a következtető
tájékoztatást kaptuk.


„ Úgy tudom, hogy valamennyi képviselőtársam több mint 1000 cédulát gyűjtött össze. Tegnap estig 24 000 darab került begyűjtésre ami közel 15-20 százalékos arányt mutat, tehát kijelenthetjük, hogy a rövid kampányidőszak is nagyon hatékony volt és nagyon sokan támogatnak bennünket.”

6. Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács


Elnök: Font Sándor

Font Sándor 1998-2006-ig az MDF frakció tagja, egyben frakcióvezető helyettese volt. 2006-tól a Fidesz frakcióvezető helyettese. Jelenleg a mezőgazdasági bizottság elnöke, Bács-Kiskun megye 6. választókerületének képviselőjelöltje.

7. Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács

Elnök: Becsó Zsolt

Becsó Zsolt 1998 óta a Fidesz képviselője, jelenleg a sport és turizmusbizottság tagja, Nógrád megyei képviselő jelölt, Nógrád megye megyei közgyűlésének elnöke.

Becsó Zsolt a fejlesztési tanács programjáról:


„A váltást meg kellett ejteni a Regionális Fejlesztési Tanács szintjén, tekintettel arra, hogy a tanács volt elnöke május 1-i határidővel lemondott, valamint az ügynökség vezetője is az előző tanács döntése alapján közös megegyezéssel távozott, tehát mindenképpen döntést kellett arról hozni, hogy a tanácsnak legyen megválasztott legitim elnöke, nyilvánvalóan annak a tudatában, hogy előttünk áll egy önkormányzati választás."

"Október 3-át követően nem kizárt, hogy az összetételt illetően további változások várhatók. A minisztériumok részéről a képviselet megoldódott, de ott is bekövetkezhetnek változások, tekintettel arra, hogy jelenleg több Regionális Fejlesztési Tanács tag indul az önkormányzati választáson, akik pedig eddig alanyi jogon bent voltak, megyei jogú városi polgármesterek, megyeközgyűlési elnökök, kistérségi képviselők, e tekintetben is átrendeződés fog bekövetkezni."

"Október végére egy újjáalakuló tanácsülésre is sor fog kerülni, valószínűleg más összetételben. A legfontosabb feladat, hogy a 2011-2013 között, az utolsó hároméves időszakra vonatkozólag a programozási feladatokat elindítsuk, annak érdekében, hogy az erre az időszakra vonatkozó források minél hatékonyabban lehívásra kerülhessenek, és ezt a régióban maximálisan fel tudjuk használni."

"A legfontosabb feladat amellett, hogy a kormányzat a nyilván nagyon szoros nemzeti fejlesztési elképzeléseivel szimbiózisban tudjuk a folyamatokat generálni. de mégis a programozási, fejlesztési, szervezési folyamatok elindítása a legátfogóbb feladat, ami érinteni fog minket, nyilvánvalóan az Észak-Magyarországi Fejlesztési Tanács (ÉMFT) oldaláról én személy szerint, de valamennyien akik bent vannak a tanácsban maximálisan fogjuk képviselni a három megye érdekeit a kormánynál és az Európai Uniónál. Újragondoljuk az Észak-Magyarországi régió társadalmi, gazdasági fejlődését elősegítő fejlesztési irányokat. Az ÉMFT illetve az ügynökség a fellelhető szerződésállomány, a mögöttünk hagyott időszaknak a teljes jogi, gazdasági vizsgálatára sor fog kerülni”.

A Nógrád megyei ajánlószelvények jelen állapotáról a következő tájékoztatást kaptuk:

„A megyei közgyűlés listájára történő kopogtatócédula gyűjtésről azt mondhatnám, hogy több
tízezer ajánlószelvény gyűlt idáig össze, a mai nappal a listát bejelentettük, tehát a választási bizottság rövid időn belül nyilvántartásba fogja venni a Fidesz-KDNP közös listáját, de ugyanezt mondhatom el a képviselő jelöltjeink, illetve a polgármester jelöltjeink esetében."

'Itt Nógrád megyében sokkal nagyobb volt az érdeklődés, mint korábban. Sok településen fog polgármester-jelöltünk indulni, valamint több településen a független jelöltet fogjuk támogatni.”
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását