2024. április 29. - Péter

Botka:"Legfőbb előnyöm,hogy értek a munkámhoz!"

A szegedi önkormányzati választásokat a negatív kampányok özöne jellemzi. A két önkormányzati ciklus óta hatalmon levő Botka László, Szeged polgármestere nyilatkozott lapunknak.
2010. szeptember 10. péntek 06:34 - Fontos Erzsébet
A sajtóban kijelentette, hogy a Fidesz rombolni próbálja a helyiek hangulatát és B.Nagy László negatív kampányt folytat az ön személye ellen. A Fidesz mivel pusztítja a helyiek hangulatát?

Például B.Nagy László szerdai sajtótájékoztatóval, ahol kijelentette, hogy negatív spirálba került Szeged gazdasága és hatalmas a város költségvetésének adósságállománya. A Fidesz polgármester-jelöltje azt állította, hogy a pusztulás minden jele megmutatkozik, így a fiatalok elköltöznek innen. Ezzel szemben leszögezném, hogy a hazai huszonhárom megyei jogú város közül mi vagyunk a legkevésbé eladósodottak, így Szeged a tizenötödik helyen áll a hitelfelvétel arányát és nagyságát tekintve.

Megyei jogú városunk a legdinamikusabban fejlődő térségek közé tartozik, hiszen hat év alatt ötezer fővel növekedett a lakosság száma. Mindemellett kiemelném, hogy a legtöbb és legsikeresebb pályázatokat kiviteleztük , ennek eredményeként kétszázhúsz milliárd forint értékben hoztunk létre különféle beruházásokat.

B. Nagy László az említett sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az önkormányzati tulajdonú cégek, vállalkozások magas ügyviteli költséggel működnek, ami komoly pazarlást jelent. Mit gondol, a városvezetés részéről valóban jelentős a herdálás mértéke?


B.Nagy László a helyi közéletben soha nem vállalt szerepet, nem politizált és nem rendelkezik közigazgatási tapasztalattal. Semmi nem hatalmazza fel arra, hogy munkámat ilyen súlyos vádakkal illesse. Az elmúlt években Szeged önkormányzatát - a költségvetési kiadást és az önkormányzati cégek gazdálkodását beleértve - minimális politikai befolyásolhatóság jellemezte. Évek óta működési hiány nélkül gazdálkodik a város. Az önkormányzat probléma nélkül kifizeti a számláit, illetve működteti az intézményrendszerét és a tulajdonában levő cégeket.

Jövő év január 1-től bevezethetik a "Szeged-pótlékot" a város közalkalmazottként tevékenykedő összes pedagógusa érdekében. Jelenleg népszerű a pedagógusok helyzetének javításáról beszélni. Mi az oka annak, hogy a városvezetésnek hirtelen fontos törekvése lett a tanári fizetések emelése?


Nyugdíjemelés helyett a pedagógus béremelés népszerűbb?
2011. január 1-jétől az infláció mértékével megegyező önkormányzati fizetés-kiegészítést, „Szeged-pótlékot” kapnak a városi fenntartású oktatási intézményekben dolgozó pedagógusok – jelentette be Botka László polgármester kedden a Tisza-parti városban.

www.szegedma.hu
A „Szeged-pótlékot” 2004-ben már bevezettük a közigazgatásban. Az akkori kormány a 2003-as ötven százalékos béremelést követően befagyasztotta a pedagógusbéreket, így kénytelenek voltunk megszüntetni a pótlékot. Ezért nem vádolhatnak a kampányfogás gyanújával.

A választások előtt a Fidesz radikális béremelést ígért a pedagógusok számára. A kormányalakítás után is azt állították, hogy gesztusértékű fizetésemelést biztosítanak a tanárok számára. Ezt követően az új tanévnyitás előtt egy héttel befagyasztották az oktatók béreit.

A vidéki városok közül Szeged önkormányzata működteti a legnagyobb közoktatási intézményrendszert. Iskoláinkban és óvodáinkban több mint háromezer-ötszáz pedagógus dolgozik, ezért a központi vállalás meghiúsulása minket érint a leghátrányosabban. A politika minden hazugságát önmagában nem tudja kompenzálni egy város. Helyi szinten rendkívül fontos az oktatás fejlődésének biztosítása. Önkormányzatunk véget vethet a negatív folyamatoknak. A város költségvetése hetven milliárd forint. A szigorú gazdálkodás megteremtése miatt nincs költségvetési hiányunk. Ennek következményeként, a Szeged-pótlék biztosításához szükséges kétszázötven millió forintot előteremthetjük.

Ez kiemelt ügy a város számára, így mindenképpen cselekednünk kell!

A városrekonstrukció alatt az emberek türelmetlenek voltak. (poros, kátyús utak, elterelt buszok, elhúzódott határidő) Emellett olyan szóbeszédek jártak, hogy többek között ön is részesedett a fejlesztésekre szánt pénzből. Mit gondol, a negatív közhangulat és az új Fidesz-hullám véget vethet az Ön nyolc éves munkálkodásának?

Nincs felfokozott, negatív közhangulat. A fejlesztésekkel járó folyamatokat pozitív állásfoglalások övezik. A lakosság többsége megérti, hogy néhány hónap kellemetlenség elviselését követően könnyebb és szebb lesz a helyiek élete. A Fideszes támadó politika részeként azzal vádolnak, hogy szétvertem a köztereket. Ezek a politikusok figyelmen kívül hagyják azt a tényt, hogy egy polgármester érdemei közé tartoznak a fejlesztések és a városépítés. Ha a szegediek újra rám bízzák a polgármesteri posztot, akkor azon munkálkodok, hogy Szeged továbbra is Magyarország legdinamikusabban fejlődő városa maradjon.

Ön milyen előnyökkel rendelkezik, amivel esetlegesen legyőzheti B.Nagy Lászlót?


Legfőbb előnyöm, hogy értek a munkámhoz. Hihetetlenül meglep azon emberek bátorsága, akik semmiféle politikai- és közigazgatási tapasztalattal úgy gondolják, hirtelen Magyarország egyik legnagyobb intézményrendszerét képesek működtetni. Az elmúlt húsz év tapasztalatai azt mutatják, hogy egy város fejlődését nem a polgármester pártállása, hanem felkészültsége, politikai súlya, jövőképe és alkalmassága határozza meg.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását