2024. április 29. - Péter

Megvalósíthatatlan a kormány munkahelyteremtő ígérete

A kormány párbeszédet kezdeményezett az üzleti szféra szaktekintélyeivel. A Magyar Szolgáltatóipari és Outsourcing Szövetség létrehozott egy fórumot, melynek első kérdésköre a gazdaságpolitika volt.
2010. szeptember 8. szerda 07:19 - Fontos Erzsébet
A foglalkoztatás dinamikus bővítése
"A Széchenyi Terv középpontjában egyetlen nagy cél áll: a foglalkoztatás dinamikus bővítése" - olvasható a vitairatban, amely szerint a kormány célja ennek következtében "egymillió új és adózó munkahely", így a "szocialista újraelosztási politikát egy növekedéspárti gazdaságpolitika váltja fel".

www.origo.hu
A mai nap eseményén részt vettek a szakmai témákat képviselő minisztériumok vezetői. Megvitatták a gazdasági programokat és az ehhez kapcsolódó terveket. A rendezvény problémafelvetéseinek elsődleges célja a gazdaság versenyképességének növelése volt.

Suhajda Attila, a Magyar Szolgáltatóipari és Outsourcing Szövetség (HOA) elnöke elmondta, hogy az általa képviselt szervezet különféle üzleti érdekeket tömörít, melynek mozgatórugói nem csak  a pénzügyi dimenziót, hanem a gazdaság reformját is aktivizálja. A jövőben, a HOA egy kötelezettségektől mentes együttműködést szorgalmaz a Nemzetgazdasági Minisztériummal.

Dr. Mellár Tamás a Századvég Gazdaságkutató Zrt. kutatási igazgatója közölte, hogy a kormány gazdaságpolitikájának fő célkitűzéseit az Új Széchenyi-Terv tartalmazza, melynek három fő pillére: a fegyelmezett fiskális politika, a versenyképesség megteremtése, és az említett kitörési pontok elősegítése. A kormány részéről tett optimista  és túlzó kijelentésekkel kapcsolatban megemlítette, hogy az egy év alatt egy millió munkahely megalkotásának ténye megkérdőjeleződik. Tisztázatlan, hogy ezt a célt a hatalmon levők milyen intézkedésekkel képesek megvalósítani.

Megkérdőjelezhető ígéretek, avagy lesz-e kenyér az asztalon?

Bunna Gyula, a HOA SSC-szakértője, a PricewaterhouseCoopers igazgatója kijelentette, hogy nyomatékot kell helyezni a vidékfejlesztésre, hiszen a munkavállalók jelentős bázisa a fővároson kívül tartózkodik. Kiemelte azt a törekvést, ami a vidék lokális erejének kiépítésére koncentrálódik. Mindemellett lényeges, hogy a munkaerő-kereslet és kínálat egyensúlyának elősegítése érdekében a Kárpát-medencei szintekre kiterjesztve is tudásegyesítő- és elosztó rendszer épüljön ki.

Prof.Dr.Makó Csaba, az MTA Szociológiai Kutatóintézetének tagja, egyetemi tanár a folyamatos és a kollektív tanulás szükségességét és előnyét említette. Kijelentette, hogy az életen át tartó tanulás mozgalmát tekintve az EU-n belül  Magyarország a legelmaradottabb országok közé sorolható.

Nyomatékosította a felnőttképzésben jelenlévő aktivitás motiválásának és az innovációs megoldások felhasználásának fontosságát. Jelentős fejlesztési javaslata az egyedülálló tanulási hálózatok kiépítése, melyek révén az új, innovatív szervezési megoldások terjeszthetővé válnának.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását