2024. április 26. - Ervin

"Valahogy megpróbáljuk megcsinálni"

Molnár Oszkár edelényi polgármester szerint ugyan lehetne gyorsabb a kormány döntési mechanizmusa, ám bízik benne, hogy az állami támogatásokat kiegészítő magánadományokkal sikerül úrrá lenni a vízen a borsodi kisvárosban.
2010. július 15. csütörtök 07:52 - Nagy András
Milyen a helyzet Edelényben?

Az a komáromi és edelényi építész, akik vállalták, hogy ingyen, társadalmi munkában elkészítik az összedőlt házak helyére szánt épületek terveit, éppen ma egyeztetnek a földönfutóvá vált családokkal. Összesen tizennégy típusból lehet választani.

A konkrét újjáépítésre még mennyit kell várni?

Adakozzanak, képviselő urak, adakozzanak...
Molnár Oszkár független képviselő egy hónapja arra kérte országgyűlési képviselőtársait, hogy tiszteletdíjukból adakozzanak az árvízkárosultak számára. Edelény polgármestere akkor  elsőként ajánlotta fel egyhavi országgyűlési tiszteletdíját az edelényi károsultaknak.
MTI
Most a tervezési szakasz végén járunk, és ha befejeződik a romeltakarítás, valamint az építési engedélyeztetés, és a kormány által Edelénynek ígért 240 millió forintos segély is megérkezik a város számlájára, akkor láthatunk neki.

Mire lesz elég a pénz?

Csak a lakhatás minimális feltételeinek biztosítására, de arra legalább teljesen.

Mi a véleménye a kormány kárenyhítő tevékenységéről?

Én egy picit gyorsabb kormánydöntést vártam. Másrészt emberfeletti munkára kényszerít minket a kormány azzal, hogy október 31-ig kéri a lakhatási engedélyek kiadását az önkormányzatoktól. Ez rendkívül szoros határidő, de valahogy megpróbáljuk megcsinálni.

Óriási gond továbbá, hogy azok a helyiek, akiknek ugyan nem vitte el a víz a házát, de idővel komoly statikai problémákkal szembesülhetnek, egyelőre semmilyen központi támogatásra nem számíthatnak. Nekik általában van biztosításuk, de olyan is előfordul, hogy nincs. Rajtuk csak azzal a néhány tízmillió forinttal tudunk segíteni, amennyi magánadományokból a város árvízkárszámlájára összegyűlt.

Hogy haladnak az adományok elosztásával? Kitől kaptak még segélyt?

Első körben most dönt az önkormányzat az eddig beérkezett adományok elosztásáról. Természetbeni adományt kapunk még a Vöröskereszttől, illetve az Ökomenikus Segélyszolgálattól, ezek az akciók folyamatban vannak, és főként háztartási gépeket, építőanyagot jelentenek majd. A hírek szerint jelentős értékű segítségről van szó.

Ezzel betömhető lesz az akadozva érkező források hézaga?

Reményeink szerint igen, bár mint mondtam, a legnagyobb baj éppen az, hogy ahogy száradnak ki a házak, napról napra jelentkeznek emberek a hivatalban, hogy elkezdtek repedni, dőlni, süllyedni a falak. Még hosszú ideig szükség lesz a segítségre.

Érezhető-e feszültség, netán türelmetlenség?

Szomorúság és elkeseredettség van az emberekben, de azért látják, hogy amit tudunk, megpróbálunk segíteni nekik. Feszültséget én még nem tapasztaltam, egy-két elégedetlenkedő persze mindenütt akad.

Akkor a Felsőzsolcaihoz hasonló felzúdulás Edelényben nem fordulhat elő?

Nem hinném.

És az, ami Szalonnán a minap történt?


Itt Edelényben az a helyzet, hogy romák nem érintettek, az ő házaik az árvíz sújtotta területtől távolabb laknak.

Milyen érzés függetlenként ülni a Parlamentben?

Teljesen más, mint egy nagy párt frakciójához tartozni. Mondhatom, abszolút elégedett vagyok a státuszommal, azt azonban sajnálom, hogy az árvíz miatt nem tudtam igazán bekapcsolódni a parlament munkájába. Úgy érzem, itt, Edelényben volt most rám sokkal nagyobb szükség, mint az Országházban. Ősszel ugyanakkor már szeretnék aktívan részt venni a törvényalkotásban is.

Függetlenként indul újra ősszel a polgármesteri székért?

Igen.

Kik lesznek az ellenfelei?

A Fidesz állítólag egy helyi képviselőjét, Borza Bertalant indítja, a többiekről azonban semmit nem tudok, és nincs is időm most ezzel foglalkozni.

Megőrzi pozícióját?

Ebben a helyzetben én nem találgatok, az emberek majd eldöntik, hogy akarnak-e engem vagy sem.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

helix
2010. július 15. 12:15
A kormány mindenkinek segíteni fog, de ez percek alatt nem megy.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását