2024. április 27. - Zita

Futó vs. Széles: nem presztízscsata ez...

Úgy tűnik, messze még a Széles- és a Futó-birodalmak közötti nullszaldós presztízscsata. A HírExtra információi szerint azonban nem csupán hatalmi harcról van szó.
2010. július 14. szerda 07:44 - Nagy András
Úgy tűnik, messze még a vége a Széles- és a Futó-birodalmak közötti nullszaldós presztízscsatának. A HírExtra információi szerint azonban nem csupán hatalmi harcról van szó: a célpontban alighanem Közép-Európa legnagyobb városrehabilitációs projektje áll.

A Corvin sétány program, a VIII. kerület „városrehabja” a kelet-közép-európai térség legmonumentálisabb építészeti projektje, egyszersmind a gigaberuházók álmainak netovábbja. Olyan gigaberuházóké, mint a Futó Péter tulajdonában álló Futureal-cégcsoport, vagy a Széles Gábor nevével fémjelzett vállalatbirodalom.



Széles-ököl

A probléma abban áll, hogy míg egyikük a Corvin-projekt főberuházójaként ébren álmodik a végső soron nyilván szép haszonnal kecsegtető invesztációk bonyolításakor, a másikuk, momentán Széles Gábor csupán fantáziálhat a zsíros üzletekről. Ezért aztán azzal főz, amije van: médiaágyúit Futó felé fordítva annyit tüzel, amennyi a csövön kifér.

Utoljára épp a Magyar Hírlap közölt egész oldalas cikket a Corvin sétányon koldusokká vált a bedőlő cégekről, amelyek a cikk szerint mind Futó Péternek, illetve a Fututrealnak köszönhetik kudarcukat.

A lap a HVG-nek nyilatkozó alvállalkozók elmondásaira hivatkozva az állítólagos Futó-módit is részletezi. Eszerint a beruházó Futureal kezdetben korrekten fizet a generálkivitelezőnek, menet közben azonban halogatja az építkezés folytatásához szükséges döntéseket. Emiatt az átadási határidő tarthatatlanná válik, így a befejezés előtt szerződést bont, elküldi a kivitelezőt, lehívja a megrendelés értékének tíz százalékában a jóteljesítési bankgaranciát, és megkötbérezi a céget.

„A Futureal Corvin sétánybeli munkásságára további árnyékot vethet a közterületekkel kapcsolatos áfázási technika. A józsefvárosi önkormányzat belső vizsgálata szerint az önkormányzat által átadott ingatlanokból kialakítandó közterületek után 2005 és 2009 között a százmillió forintot is elérhette a be nem fizetett áfa” – írja a Hírlap.

A tetemes adóhiányt állítólag a Rév8 (az önkormányzati tulajdonú projektcég, mely a Corvin-sétány beruházását irányítja – a szerk.) átvilágításakor fedezték fel a könyvvizsgálók, miután nem találták a közterületeket érintő áfás számlákat. Futureálék azonban – szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményünkben – mindent cáfolnak.

Széles nem tököl

Az áfa üggyel kapcsolatban például azt mondják, a Józsefvárosi Önkormányzat Corvin Sétány telkekkel kapcsolatos ÁFA- elszámolási gyakorlatát a Pénzügyminisztérium egy idei állásfoglalásában rendben valónak találta. Hozzáteszik: korábban már két neves adószakértő is ugyanerre az álláspontra helyezkedett.

Az alvállalkozókra vonatkozó Széles-vádakra reagálva azt nyilatkozzák, a Futureal a Corvin Sétány projekten dolgozó egyetlen vállalkozó bankgaranciáját sem hívta le, sőt „a fővállalkozók szerződésszegése vagy csődje, illetve az alvállalkozók ki nem fizetése” minden esetben nekik okozott sok százmilliós kárt, miután több mint 150 alvállalkozót és beszállítót mentettek meg a fővállalkozóktól.

Amennyiben szerződésbontásra kerül sor a fővállalkozó súlyos késedelme miatt, vagy azért, mert a fővállalkozó nem fizette ki az alvállalkozót, a Futureal az érvényesített kötbért a félkész épületek befejezésére, a lakások vevőinek fizetendő késedelmi kötbérre, továbbá a bankoknak fizetendő többlet kamatra fordítja – jegyzik meg.

Mégsem lehet minden OK a gigaprojekt körül, hiszen a rendőrség valamiért csak kiment néhány hete a Rév8 irodájához, hogy egy alapos házkutatás után raklapnyi irattal, valamint számítógéppel felszerelkezve távozzon. Ez azonban nem ilyen egyszerű.

Széles örököl?

Való igaz, volt néhány hete egy házkutatás a Rév8-nál. Információink szerint azonban magyar sajtót a helyszínen egyedül a Magyar Hírlap fotósa képviselte. Ez vagy arra enged következtetni, hogy az ügy körülbelül ennyire komoly, és/vagy arra, hogy Széles Gábortól nem egészen független a feljelentés. (Korábban amúgy helyi szocialista politikus tett feljelentést a Rév8 ellen.)

Hogy a két lehetséges variáció közül melyikben van igazság, arra vonatkozó információink nincsenek, ugyanakkor úgy tudjuk, bár a viszály akkor kezdődött, mikor Futó Péter átvette az MGYOSZ elnöki pozícióját Széles Gábortól, itt azért többről van szó, mint két nagyvállalkozó presztízsmeccséről.

A hatalmi harcoktól nem függetlenül bizonyos pletykák szerint a Széles-birodalom is szemet vetett a Corvin-projektre, ám a Futureal-csoport még a kerület előző vezetése alatt került helyzetbe. Egy a BKV-ügyhöz hasonló botrány kipattanása pedig akár kapóra is jöhetne Szélesnek, hiszen a balhé nyomán esetleg nem csak a Rév8 vetődne a partvonalon túlra, hanem Futó Péter és a Futureal is.

Mellesleg: a HírExtra úgy tudja, a Rév8 valamilyen formában mindenképpen marad, az más kérdés, hogy vezetőjének, Alföldi Györgynek a helye már korántsem ilyen betonbiztos.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

p-Aga
2010. július 14. 12:38
Ezek alapján nem indokolatlan a kérdés:
KINEK MELYIK PÁRT VAN A ZSEBÉBEN?
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását