2024. április 27. - Zita

Pintér ma jól felelt

Mi vár azokra a rendőri vezetőkre, akikről kiderült, hogy akkor hibáztak? Mi lesz a szélsőségekkel? Létszámemelés? Pintér Sándor a bizottsági felelésen átment, a mainál azonban csak nehezebb vizsgák várnak rá.
2010. május 27. csütörtök 16:13 - HírExtra
A 18 igen, öt nem ellenében meghozott döntésnél az Fidesz-KDNP-frakciószövetség szavazott igennel, az ellenzéki pártok jelen lévő tagjai pedig nemmel.

Pintér Sándor a nap folyamán tartott harmadik bizottsági meghallgatásán többi között elmondta, nem pártolja a magán- és "luxusbörtönök" építését. Közölte azt is, hogy eltávolítás vár azokra, akik a rendőri jelentéseket idő előtt kiszivárogtatják. Beszélt arról, hogy számára nem léteznek "szélsőségek", aki törvényt sért, az ellen fel kell lépni. Nem terveznek változtatni a gyülekezési törvényen és - mint mondta - a rendőrségi szakszervezetekkel jó együttműködésre törekszik. Belügyminiszterként mindent el fog követni, hogy az utcán több rendőr vigyázza a közbiztonságot - jelentette ki.

Pintér Sándor képviselői kérdés kapcsán kifejtette és megismételte a nap folyamán már hangoztatott álláspontját, hogy a 2006 őszi eseményeket ki kell vizsgálni. Véleménye szerint történtek rendőrszakmai hibák, és azon lesz, hogy az akkori eseményekről készült összes dokumentumot hiánytalanul összegyűjtsék, és átadják a Balsai István (Fidesz) vezette tényfeltáró bizottságnak.

Gaudi-Nagy Tamás (Jobbik) többek között azt tudakolta a leendő belügyminisztertől, mi vár azokra a rendőri vezetőkre, akikről kiderült, hogy akkor hibáztak, eltávolítják-e őket a testületből. Pintér válaszában kifejtette, azt kell szem előtt tartani, hogy valaki alkalmas vagy nem alkalmas rendőri vezetőnek. Ha a törvényeket betartva, megfelelően vezeti a csapatát, annak nincs félnivalója.

A Fidesz és a képviselői támogatták Pintér Sándor belügyminiszterré történő kinevezését az Országgyűlés alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottságának csütörtöki ülésén, miután a grémium meghallgatta a miniszterjelöltet.

A jelölt egyben visszautasította azt a képviselői jelzőt, hogy a rendőrség "elaljasodott" volna. Kijelentette: kiáll a 40 ezres rendőri állomány mellett. Hozzátette ugyanakkor, azon rendőrök, akik törvényt sértettek, azok ellen büntetőeljárást fognak folytatni, akik szabály- vagy fegyelemsértést követtek el, azok ellen pedig eljárást indítanak.

Pintér Sándor a 2006 őszi események kapcsán kifejtette: meg kell találni a módját, hogy a békésen ünneplőket megvédje a rendőrség, de aki nem a törvényeknek megfelelően cselekszik, ellene fel kell lépni.

A szélsőségek megítélését firtató kérdésre Pintér Sándor azt válaszolta, jogilag nem tudja értelmezni a "szélsőségek" kifejezést. Mint mondta, "lehet valaki jobbra, balra, fent vagy lent", ha törvényt sért, akkor felelősségre kell vonni.

A belügyminiszter-jelölt szintén kérdés kapcsán kifejtette, hogy nem preferálja a magán- és luxusbörtönöket, és a mobiltelefon használatát sem a büntetés-végrehajtási intézményekben, ugyanakkor azt mondta, hogy az emberi méltóságnak megfelelő elhelyezést kell kialakítani minden börtönben. Megjegyezte, a büntetés-végrehajtási intézetekben jelenleg többen vannak, mint ezen intézmények kapacitása.

Pintér Sándor úgy vélte, a magyar társadalom felkészületlen arra, hogy magánbörtönök üzemeljenek. Jelenleg két magánbörtön épül ppp-konstrukcióban, de ezek "magán jellege" csak az építésre vonatkozik, azok üzemeltetése állami feladat lesz, amit a jövőben is meg kell tartani a büntetés-végrehajtási intézmények esetében.

Pintér Sándor beszélt arról is, hogy a tulajdon elleni szabálysértések és a kisebb súlyú bűncselekmények esetében tovább kell lépni. Azt javasolja, hogy a tulajdon elleni szabálysértések teljes egészében a rendőrség hatáskörébe kerüljenek akkor, ha a büntetési tétel nem elzárás, ilyenkor a rendőr saját hatáskörben járhatna el.

Abban az esetben, ha elzárást javasol a rendőr, akkor az ügy a bíróságra kerülne, de ezen ügyekben - a bíróság leterheltsége miatt - a bírósági titkár járna el. Pintér Sándor úgy véli, meg kell fontolni azt is, hogy ezen ügyekben ne csak a pénzbüntetés legyen a szankció, hanem elzárással is lehessen sújtani az elkövetőket.

A rendőri jelenléttel kapcsolatban úgy vélekedett, átszervezésekkel el lehet érni, hogy több rendőr legyen az utcákon, bár azt elismerte, hogy a létszám nincs feltöltve. Ide kapcsolódva elmondta azt is, hogy a körzeti megbízotti rendszert fenntartják, erősíteni szeretnék azt.

A jelölt beszélt arról is, hogy a rendőrségi jelentéseket idő előtt kiszivárogtatókat eltávolítják a testületből, amennyiben fény derül tettükre. Mint fogalmazott: az ilyen cselekményeket elítéli, azokat fel kell deríteni és meg kell torolni. Úgy vélte, aki egyéni előnyért tesz ilyet, annak semmilyen helye és szerepe nem lehet a testületben.

A rendőrségi állomány bérezésével kapcsolatban Pintér Sándor annyit mondott, a bérekhez hozzá kell nyúlni, de ezt a gazdasági helyzet erősen befolyásolja, de mindenképpen felül kell vizsgálni a bérhelyzetet.

Pintért Sándor kijelölt belügyminisztert a csütörtöki napon négy - az emberi jogi, a nemzetbiztonsági, az alkotmányügyi és a honvédelmi és rendészeti bizottság - hallgatta meg. Pénteken az önkormányzati bizottság hallgatja meg.

Az alkotmányügyi bizottság a miniszteri meghallgatás után tagot delegált az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsba (OIT). A képviselők titkos szavazással és nagy többséggel Rubovszky György KDNP-s politikust választották az OIT-ba.

A rendészeti bizottságon is átment

Az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának kormánypárti többsége támogatta Pintér Sándor kinevezését belügyminiszterré a jelölt csütörtöki bizottsági meghallgatásán; az ellenzéki képviselők tartózkodtak.

A belügyi tárca várományosa a nap folyamán már beszámolt elképzeléseiről az emberi jogi, a nemzetbiztonsági, valamint az alkotmányügyi bizottság előtt, pénteken pedig az önkormányzati bizottság hallgatja meg.

A szavazás előtt Csampa Zsolt (Fidesz), a bizottság alelnöke jelezte: a miniszterjelölt jól felkészült, határozott válaszokat adott, és ha az ellenzéki képviselők nem nemmel szavaznak, hanem tartózkodnak, azt "gesztusként fogják venni".

A bizottsági ülés kezdetén Kocsis Máté (Fidesz) elnök jelezte: még nem zárult le a nemzetbiztonsági ellenőrzése három jobbikos és egy fideszes képviselőnek, így ők a meghallgatásban csak hozzászólhatnak, de nem szavazhatnak. Pintér Sándor belügyminiszter-jelölt meghallgatásán Kontrát Károly államtitkárjelölt is részt vett.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását