2024. május 2. - Zsigmond

A Jobbik azon filozofál, hogy Orbán nemzeti-e

A Jobbik homályos, de reménykeltő anyagnak tartja "A Nemzeti Együttműködésről" című politikai nyilatkozattervezetet - mondta hétfőn a parlamentben Vona Gábor. Arra is kitért, hogy az anyag nem szól az adósságcsapdáról vagy az egyoldalú euro atlanti függésről.
2010. május 17. hétfő 21:41 - HírExtra
A Jobbik elnöke hozzátette, ha az anyagban benne rejlik az a vágy, hogy túllépjenek az elmúlt húsz éven, hogy megszabadítsák az Országgyűlést az MSZP frakciótól, akkor a Jobbik politikai, társadalmi értelemben is segítségére lesz a nyilatkozat megvalósulásának.

Leszögezte, ha a politikai nyilatkozat a nemzet érdeke, akkor támogatják, de semmit nem támogatnak, ami a nemzet érdekével ellentétes.

Vona Gábor beszéde elején rosszallását fejezte ki, hogy Orbán Viktor kijelölt miniszterelnök nem vett részt az általa is jegyzett javaslat vitáján.

A szöveget elemezve kijelentette, nem érzi úgy, hogy április 11-én Magyarország visszaszerezte volna az önrendelkezési jogát. Kitért arra is, helyesnek tartja, hogy a politikai nyilatkozat megszállásról, diktatúráról, húsz zavaros évről és paktumokról beszél, de mint mondta, némi önkritikát viszont elvárt volna a készítőktől, mert az elmúlt húsz évben hol aktív, hol passzív módon ők is felelősséget viseltek a helyzetért.

A Jobbik elnöke egyúttal felhívta Orbán Viktor figyelmét, "ne gondolja azt, hogy 14 homályos és általános mondat leírásával túl tudunk lépni az elmúlt húsz éven". Az MSZP képviselőkre utalva azt mondta, hogy az elmúlt húsz év ugyanis még mindig ott van velük.

Vona Gábor egyúttal hiányolta a dokumentumból az elszámoltatás igényét, mert véleménye szerint a számonkérés nélkül nem lehet végrehajtani az új rendszer felépítését.

Kérte az előterjesztőket, hogy a forradalom szó helyett valamilyen más szót találjanak ki a szöveghez. Mint mondta, a forradalom világszerte sok esetben a destruktivitásra utal, míg Magyarországon szent szó, mert 1848 március 15-ét és 1956-ot jelenti. Közölte, hogy az 53 százalékos választási siker nem ilyen forradalom, az 1956-osokat "ne degradáljuk le egy 53 százalékos választási eredményre. (...) 53 százalék önökre szavazott, 47 százalék meg nem önökre szavazott, ezt nem hívják forradalomnak a mi véleményünk szerint".

A pártelnök úgy fogalmazott, hogy ráadásul ehhez az 53 százalékhoz nem nyolc év kemény munka, "hanem nyolc év lapítás, bujkálás, a felelősség kerülése" járult hozzá. Vona Gábor szerint ugyanis a Fidesz-KDNP kétharmados többsége a hazai választási rendszerből fakad és az nem kétharmadnyi igen volt a Fidesz mellett, hanem kétharmadnyi nem az MSZP ellen.

Feltette azt a kérdést is, hogy részesei lehetnek-e a nemzeti együttműködésnek azok, akik az elmúlt három évben "a törvényeket betartani igyekezve, lehet hogy fekete mellényben és fehér igenben, de megpróbáltak mindent megtenni azért, jó tudásuk, lelkiismeretük szerint", hogy valamivel szolgálják a nemzetüket.

Vona Gábor egyúttal bejelentette, hogy szeretne bejelentkezni a meghirdetett Nemzeti Konzultációra és újranyitni a vitát a Magyar Gárda ügyében.

Vona Gábor a nemzeti önrendelkezés kapcsán egyúttal figyelmeztette a Fidesz és a KDNP politikusait, hogy kérdezzék meg saját szavazóikat, mert véleménye szerint közülük sokan azért akarták kétharmados többséghez juttatni a pártszövetséget, mert szeretnék, ha az Országgyűlés helyreállítaná a Szent Korona eszme alapján álló alkotmányos jogfolytonosságot.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását