2024. május 2. - Zsigmond

Az LMP egymilliárdra emelné és kifehérítené a kampánykeretet

Jelölőszervezetként egymilliárd forintra emelné az országgyűlési választási kampányra fordítható összeget az LMP. Karácsony Gergely, a párt frakcióvezető-helyettese az Országgyűléshez benyújtott javaslatában 60 napban szabná meg a kampány idejét.
2010. május 17. hétfő 20:32 - HírExtra
A kampányfinanszírozás átláthatóvá tételével kapcsolatos törvények módosításáról szóló javaslat szerint a kampány során egy jelölő szervezet, vagy jelölt támogatására jogi személy összesen legfeljebb ötmillió forintot, természetes személy pedig összesen legfeljebb kétmillió forintot fordíthat.

Ezeket az összegeket 2011-től kezdődően a Központi Statisztikai Hivatal által az előző évre megállapított fogyasztói árindexszel évente növelni kell. A támogatás pontos összegéről az Országgyűlés határoz.

Az állami költségvetési szerv, helyi önkormányzat vagy annak szerve a választási kampány idején a tevékenységét ismertető vagy népszerűsítő hirdetést vagy közérdekű közleményt a jogszabályokban előírt adatszolgáltatási kötelezettségén túlmenően nem tehet közzé.

A kampány során külön bankszámlát, úgynevezett kampányszámlát kell nyitni. Annak számát be kell jelenteni az Állami Számvevőszéknek (ÁSZ), amely azt a honlapján közzéteszi. A kampány költségeit erről kell fizetni.

A számlavezető hitelintézet erről a számláról a választási kampány ideje alatt a számlatulajdonos, valamint az ÁSZ részére hetente küld bankszámlakivonatot, amelynek másolatát a számvevőszék a honlapján közzéteszi majd.

A választás eredményének jogerőre emelkedését követő 60 napon belül a jelölőszervezeteknek a Magyar Közlönyben nyilvánosságra kell hoznia a választásra fordított állami és más pénzeszközök, anyagi támogatások összegét, forrását és felhasználásának módját.

A javaslat szerint végül aki a választási eljárásról szóló törvény szabályait megszegi, az bűntettet követ el és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását