2024. május 3. - Tímea, Irma

Bajnai minél előbb vagynosodási vizsgálatokat szeretne

Cáfolta a kormányszóvivő a Magyar Nemzet pénteki cikkében foglaltakat, miszerint a most távozó miniszterek és a miniszterelnök megússza a vagyonosodási vizsgálatot. Szollár Domokos az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: Bajnai Gordon levélben kérte a kormány tagjait érintő vagyonosodási vizsgálat mielőbbi megkezdését az Állami Számvevőszéktől (ÁSZ).
2010. május 7. péntek 12:55 - HírExtra
A Magyar Nemzet pénteken arról írt, hogy bár az Országgyűlés két évvel ezelőtt felkérte az akkori kabinetet egy olyan végrehajtható törvény kimunkálására, amely elrendeli a leköszönő kormánytagok vagyonosodási vizsgálatát, a jogszabály sem a Gyurcsány-, sem a Bajnai-érában nem készült el.

A kormányszóvivő kommünikéjében azonban hangsúlyozta, a cikk állításaival szemben a kormány álláspontja egyértelmű: a miniszterelnök, a miniszterek és a többi állami vezető a hatályos törvényi szabályoknak megfelelően aláveti magát az ÁSZ által végzett vagyongyarapodási vizsgálatnak, ahhoz minden szükséges adatot, nyilatkozatot, hozzájárulást megad.

E hozzájárulások birtokában az ÁSZ akadálytalanul folytathatja le a vagyongyarapodás vizsgálatát, már csak azért is, mert ennek elvégzésére törvény kötelezi - tette hozzá.

Szollár Domokos közölte, hogy a miniszterelnök pénteken levélben fordult Csapodi Pálhoz, az ÁSZ elnökének hatáskörét gyakorló főtitkárhoz annak érdekében, hogy a vagyongyarapodási vizsgálat az új kormány megalakulása után mielőbb megkezdődhessen.

A kormányszóvivő felidézte, hogy a kabinet az állami vezetők vagyoni helyzetének átláthatósága érdekében 2007-ben olyan javaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek, amely elrendelte, hogy a miniszterelnök, a miniszterek, az államtitkárok és a szakállamtitkárok esetében az ÁSZ az APEH útján a megbízatás megszűnésekor, illetve a megbízatás alatt ötévente folytasson le vagyongyarapodási vizsgálatot.

A Fidesz képviselője, Répássy Róbert az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságának 2007. október 29-i ülésén javasolta, hogy az ÁSZ maga, az APEH közreműködése nélkül végezze az állami vezetők vagyongyarapodási vizsgálatát. "A széles körű konszenzusra való törekvés jegyében" a kormány és a kormánypártok ezt a felvetést elfogadták - írta Szollár Domokos, megjegyezve, hogy "ugyancsak Répássy Róbert volt az, aki az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságának 2010. február 10-i ülésén – két évvel korábbi álláspontját megváltoztatva – az állami vezetők vagyongyarapodási vizsgálatának megszüntetésére tett javaslatot, és nem támogatta az Állami Számvevőszéknek a szabályozás pontosítására vonatkozó javaslatát".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását