2024. május 8. - Mihály
A Bajnai-kormány nem egy minisztere hatmillió forintnál is komolyabb összeggel hagyja ott hivatalát, de maga a kormányfő is több mint négy és fél milliót tehet zsebre. Vajon jogos vagy sem a hamarosan távozó állami vezetők lelépti jussa? Ennek jártunk utána.
2010. április 23. péntek 07:49 - Nagy András
6.611.400 forint. Ennyivel távoznak a Bajnai-kormány „nagy öregjei” fejenként, vagyis azok a miniszterek, akik már legalább három éve vezetik valamelyik tárcát. Nem panaszkodhatnak azok a kormánytagok sem, akik ennél kevesebb ideje látják el hivatalukat: ők fejenként több mint 3,3 millió forinttal gazdagodnak. Mindössze Forgács Imre igazságügy-miniszternek nem jár lelépti díj, ő ugyanis csak tavaly május óta, vagyis kevesebb mint egy éve lett miniszter.

Tiszta pénz

Íme, a végkielégítési lista
Bajnai Gordon miniszterelnök: 4,522,200 Ft
Gráf József, földművelésügyi miniszter: 6,611,400 Ft
Hiller István, oktatási miniszter: 6,611,400 Ft
Szekeres Imre honvédelmi miniszter 6,611,400 Ft
Kiss Péter társadalompolitikai miniszter 6,611,400 Ft
Balázs Péter, külügyminiszter: 3,305,700 Ft
Herczog László, szociális miniszter: 3,305,700 Ft
Hónig Péter, közlekedési miniszter: 3,305,700 Ft
Oszkó Péter, pénzügyminiszter: 3,305,700 Ft
Szabó Imre, környezetvédelmi miniszter: 3,305,700 Ft
Székely Tamás, egészségügyi miniszter: 3,305,700 Ft
Varga István, gazdasági miniszter 3,305,700 Ft
Varga László, önkormányzati miniszter 3,305,700 Ft
Forgács Imre, igazságügyi miniszter –
A távozó kormány tagjai teljesen törvényesen jutnak hozzá végkielégítésükhöz. Ez tény, ugyanis a központi államigazgatási szervekről, valamint a kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló 2006. évi LVII. Törvény egyértelműen meghatározza, melyik állami vezető, mekkora összegű lelépti díjra jogosult.

Aki több, mint három éve miniszter, az hathavi, aki ennél kevesebb ideje, de legalább egy esztendeje tárcavezető, az pedig háromhavi illetményének egyösszegű kézhezvételére jogosult, méghozzá úgy tudjuk, a jogviszonya megszűnését követő egy hónapon belül.

Más kérdés, mennyire „néz ki jól”, hogy az amúgy igen nehéz gazdasági-pénzügyi helyzetben lévő ország távozó vezetőnek túlnyomó többsége súlyos milliókat kasszírozva int búcsút hivatalának. Alighanem sokan osztják például Szijjártó Péter, a kormányzásra készülő Fidesz szóvivőjének sarkos véleményét, aki az RTL Hiradónak egyenesen úgy fogalmazott: „jelen helyzetben az ország olyan rossz állapotban van, hogy azok, akik ezt a rossz állapotot és mély válságot előidézték, a fizetésüket sem érdemlik meg sok esetben, nemhogy a végkielégítésüket. Ezt fontolják meg, mielőtt felveszik a végkielégítésüket, azt javasoljuk.”

Hogy Szijjártó Péter és a Fidesz ihlette-e meg Bajnai Gordon kormányfőt, illetve Hiller István oktatási és kulturális minisztert, az talány, mindenesetre az biztos, hogy e két vezető már úgy rendelkezett, hogy végkielégítését jótékony célra ajánlja fel. Ezt Szollár Domokos kormányszóvivőtől tudjuk, aki a távozó állami vezetők juttatásairól kiadott közleményében néhány egyéb körülményre is felhívja a figyelmet.

Van, aki nem magára költi


Bajnai, Oszkó, Hagyó is ráfizetett
A krízisalapba a kormány által biztosított 1 milliárd forinton felül 3,73 milliárd forint értékű adomány folyt be - írta hétfői számában a Napi Gazdaság. Az április hatodikáig befolyt összegből 3,17 milliárd forintot gazdasági társaságok, egymilliót egy társadalmi szervezet, 500 milliót a PSZÁF, 65,3 millió forintot pedig magánszemélyek fizettek be. A magánszemély adományozók listája szerint - amely csak azok adatait tartalmazza, akik hozzájárultak a közléshez - Kamarás Miklós, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója 15,89 millió forintot fizetett az alapba, Bajnai Gordon 9,82 milliót, Farkas Ádám PSZÁF-elnök 3 milliót, Oszkó Péter 552 ezret, Hagyó Miklós pedig 700 ezret.
Forrás: Napi Gazdaság
„A távozó minisztereknek járó juttatás nagyságát csökkenti, hogy a válságkezelő kormány egyik első intézkedésével 15 százalékkal csökkentette a miniszteri fizetéseket. Bajnai Gordon miniszterelnök pedig a neki járó három havi juttatást jótékony célra ajánlja fel” – olvasható például a közleményben.

A tájékoztatás szerint az állami vezetők juttatásainak rendszere legutóbb 2006-ban változott. A közigazgatási államtitkárokat és a helyettes államtitkárokat addig a szolgálati idejüktől függő, a hat havit lényegesen meghaladó lelépési pénz illette meg. Ezen úgy változtatott az akkori kormánytöbbség, hogy az állami vezetőket sem végkielégítés, sem pedig felmentési idő nem illeti meg, ennek helyébe a lépett a fent vázolt jutattási tábla.

Távozó kormányunk tehát minden kétséget kizáróan jogosan jut hozzá lelépti díjához, sőt: az államkincstárnak még az elmaradt szabadságaikat is kötelezően pénzre kell váltania, ami egyesek esetében további milliós tételt jelenthet. Nem lenne azonban meglepő, ha Bajnai Gordon és Hiller István példáját a napokban többen is követnék.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását