2024. április 29. - Péter

Parlamenti matek 20 év távlatából

Választási matek 1990-től 2006-ig. Összeszedtük, hogy ki, mikor és mennyit kapott az elmúlt évek országgyűlési választásain.
2010. március 21. vasárnap 16:40 - HírExtra.hu
20 éve, 1990-ben voltak a rendszerváltás utáni első országgyűlési választások Magyarországon. Az 1990-es választásokat a leadott voksok közel 41 százalékával az Antall József vezetésével felálló, soraiban például Für Lajost vagy éppen Csurka Istvánt tudó Magyar Demokrata Fórum (MDF) nyerte. A második helyen 30 százalékos teljesítménnyel a Szabad Demokraták Szövetsége végzett, a harmadik a Független Kisgazdapárt lett 10 százalékkal. A most kormányzó Magyar Szocialista Párt (MSZP) 6 százalékkal a negyedik, a Fiatal Demokraták Szövetsége mostani partnereként szereplő, akkor önállóan rajthoz álló Kereszténydemokrata Néppárt a voksok négy százalékával az ötödik, a FIDESZ két százalékkal a hatodik lett.

1990-ben a vokscentrum.hu honlap adatai alapján 33 párt- és párttömörülés, valamint hat független jelölt indult. A választások második körében a FIDESZ több mint 63 000 voksot szerzett közel dupla annyian, 126 ezren szavaztak a KDNP-re. 216 ezer szavazatot kapott az MSZP, 355 ezret az FKGP.

A voksok számában a nagy törés az SZDSZ-hez kapcsolható: a választások második fordulójában mindössze két párt kapott egymilliónál több szavazatot, ezek közül a második a liberális párt. Az akkor Tölgyessy Péterrel induló szabadelvűek 1 millió 45 ezer voksot számláltak, míg a választásokon győztes és később a kisgazdákkal és a kereszténydemokratákkal kormányt alapító MDF-re 1,4 millióan szavaztak. 1990-ben az első fordulóban a választásra jogosultak közel 65, másodikban 45 százaléka ment el voksolni – olvasható a vokscentrum.hu-n.

Ideológia szempontból jelentős változásokat hozott az 1994-es év, amikor a korábban a negyedik befutóként szereplő MSZP a második fordulóban szerzett közel kétmillió szavazatával – ez 45 százalékos eredményt jelent – nyerte a választásokat. A második legtöbb voksot – az összes leadott szavazat 28 százalékát - az SZDSZ gyűjtötte. Ők ketten alakítottak kormányt 1994. július 15-én, a kabinet vezetője Horn Gyula lett. Az akkori ellenzéki oldal legtöbb szavazatot szerző tömörülése a MDF volt, a második fordulóban 640 ezren döntöttek Dávid Ibolya pártja mellett. Az MDF szavazatainak közel harmadát, 253 ezret kapott az FKGP.

A nagy utolsók I.
A 20 évvel ezelőtt a választások utolsó helyezettje az egy évvel korábban alakult Magyarországi Cigányok Szociáldemokrata Pártja volt. 1994-ben a Nemzeti Erők Mozgalma kapta a legkevesebb voksot, négy évvel később a Magyar Nép Pártja kapta a legkevesebb szavazatot.
Újabb fordulat állt be 1998-ban, a balközép koalíció vereséget szenvedett a jobboldallal szemben. Hiába szerzett az MSZP - az Országos Választási Iroda adatai - 35 százalékot, a FIDESZ az MDF-el közösen indított jelöltekkel együtt 41 százalékos eredményt ért el. Ehhez jött még az FKGP 12 százaléka, így június 18-án már nem volt kérdéses hogy jobboldali, FIDESZ-MDF-FKDP kormány fog alakulni. Az OVI adatai alapján részben csökkentek a részvételi arányok: ’98-ban az első fordulóra a jogosultak 56, míg a másodikra 57 százaléka ment voksolni.

2002-ben újabb választások következtek, ezúttal is újabb fordulattal. Az OVI adatai szerint szoros eredménnyel zárult a képviselőválasztás: 48 százalékot szerzett FIDESZ-MDF, míg az MSZP 46, az SZDSZ pedig 5 százalékot kapott. A voksolást követően Medgyessy Péter vezetésével MSZP-SZDSZ koalíciós kormány alakult. A 2002-es választásokon a részvételi arány szinte rekordméretű volt: az első fordulón az arra jogosultak 71, a másodikon 74 százaléka ikszelt.

2006-ban a menetrendszerű fordulat helyett lényegében minden maradt a régiben. 48 százalékos teljesítménnyel az akkor már négy éve kormányzó MSZP szerezte a legtöbb szavazatot, a második 42 százalékkal a FIDESZ-KDNP lett. 18 képviselőt juttatott a Parlamentbe az SZDSZ, míg az MDF 11-et. A 2006-os választásokat követően ismét MSZP-SZDSZ kormány alakult, ennek vezetője az előző ciklusban Medgyessy Pétert váltó Gyurcsány Ferenc lett. Az OVI honlapján olvasható adatok szerint kismértékben csökkent a voksolás iránti érdeklődés: belföldön a jogosultak 64 százaléka, külképviseleten 72 százaléka adta le voksát, a fordulók szerinti megoszlásról nem ír az OVI.

Részvétel-nyilvánítás

A nagy utolsók II.
A 2002-es országgyűlési választások legkevesebb szavazatot kapott tömörülése a Demokratikus Roma Párt volt, 2006-ban pedig a a Létminimum Alatt Élők és Esélyteremtők Pártja.
Az 1990-esek választásokon, a logikusnak tűnő földindulás-szerű részvétel helyett a választók közel fele vett részt. Az ok leginkább a politikai változások készpénznek vétele okozta és még pártkötődés sem igazán alakult ki. 1994-re valamelyest növekedett a részvételi arány, az első fordulóban a választók 69, a másodikban 55 százalékuk ment voksolni. Ennek hátterében az MDF-ből való kiábrándultság, illetve a gazdasági-társadalmi változásokban való csalódás keresendő. Négy évvel később az első fordulóban érezhetően visszaesett a részvételi arány: mindössze 56 százaléknyi választópolgár vonult az urnákhoz. A második fordulóban azonban - 1990 óta először – többen mentek el ikszelni mint az első körben. A különbség mondjuk nem eget rengető, a szavazásra jogosultak 57 százaléka adta le voksát.

2002-ben jelentős tömeg ment el választani, a Gallup Intézet adatai szerint az általuk megkérdezettek 52 százaléka úgy gondolta az akkori kormánynak bizalmat kéne kapnia. Hasonlóan alakult a győzelmi várakozás is, a választásokat megelőző napokban jelentős többség várta a FIDESZT az első helyre. 2006-ra kétpárti verseny alakult ki, az SZDSZ-ről és az MDF-ről szinte alig lehetett hallani. A választás iránti érdeklődés alig változott.

Mi lesz most itt?

A 2010-es országgyűlési választásokon a Medián honlapján olvasható felmérése alapján növekedett választási hajlandósággal és stabil Fidesz előnnyel nézünk a választások elé. A legnagyobb arányban a 30 év alattiak mennének voksolni, a korosztály fele vonulná az urnák elé áprilisban. Ezzel hozható összefüggésbe a Jobbik erősödése is – így a Medián. A párt a növekedéssel jelenleg a 40 év alattiak körében a második legnépszerűbb tömörülés, megelőzve ezzel az MSZP-t.

A jelenlegi kormánypárt emellett a legellenszenvesebb párt is, a Medián szerint a biztos szavazók kétharmada mondana nemet a szocialistákra. Jelentősen kevesebben utasítják el a Jobbikot, a legszimpatikusabb párt azonban a Fidesz, őket a megkérdezettek egyötöde illeti negatív véleménnyel.

A kis pártok közül 1-2 százalékos támogatottsággal kell beérnie az LMP-nek és az MDF-nek. Egyetlen reményük az úgynevezett bizonytalan, vagyis pártkötődéssel nem rendelkező szavazók, a Medián szerint ők közel két és fél millióan vannak, körülbelül a felük azonban korántsem bizonytalan és már most tudják, hogy egyáltalán nem mennek el szavazni.
Forrás: HírExtra.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását