2024. május 3. - Tímea, Irma

El kell-e bocsátani az alkalmatlan pedagógusokat?

El kell-e bocsátani az alkalmatlan pedagógusokat, ahogy azt a Bölcsek Tanácsa ajánlja, vagy örüljünk, hogy annyi pénzért és megbecsülésért, mint amennyiben a maiaknak részük van, még van, aki kezébe veszi a krétát?
2010. február 2. kedd 07:49 - Nagy András
A tanári pályára nem valók fokozatos elbocsátására lenne szükség – sok egyéb mellett ezt az oktatáspolitikai ajánlást fogalmazza meg a Sólyom László által életre hívott Bölcsek Tanácsa. A témát vezető Csermely Péter biokémikus, hálózatkutató szerint az iskolarendszer maximum nyolc év alatt megreformálható, de ez nem megy az iskolai értékrend megerősítése nélkül.

A Bölcsek helyenként kemény megállapításainak értékelésére a HírExtra a két nagy magyar pedagógus-szakszervezet vezetője közül elsőként Kerpen Gábort, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) elnökét kérdezte.

A PDSZ üdvözli

"Komplex" megoldás kell
Csermely az InfoRádió szombati adásában azt mondta, igen sokan kezdik meg úgy tanári tanulmányaikat, hogy nem akarnak tanítani, ráadásul a felsőoktatás ezen részében több embert képeznek, mint ahányra szükség van. Eközben sok olyan ember kerül a pályára, aki nem oda való - mutatott rá a szakember, hozzátéve: egy komplex értékelési rendszer segítségével eldönthető lenne, ki alkalmas a tanári pályára, és ki nem. Ilyen papíron jelenleg is létezik, azonban ritka az, hogy alkalmazzák.
InfoRádió
„A PDSZ üdvözli, hogy elkészült egy ilyen komoly szakértői anyag, amely sok elemében egyezik az érdekképviselet álláspontjával” – mondta a HírExtrának Kerpen Gábor, jelezve, hogy alapvetően egyetértenek a Csermely-féle dolgozat tartalmával.

Leginkább abban - derül ki -, hogy a pedagógusok anyagi és erkölcsi megbecsülésére a jelenleginél sokkal nagyobb szükség van. Egyetértenek a 2003-ban hozott központi kötelezettségek (csak szülői beleegyezéssel lehet évfolyamot ismételtetni, a jegyrendszer szöveges értékeléssel való felváltása az első osztályosoknál stb.) bírálatával is.

Örülnek továbbá, hogy az anyagban megjelenik a pedagógusképzés színvonalának emelésének igénye, azonban hiányolják, hogy ez a tanulmány sem vizsgálja meg, miért van az, hogy ma nem a felkészültebb diákok akarnak a pedagógusképzésben részt venni. Üdvözölik a Bölcsek azon megállapítását is, mi szerint értékalapúvá kell tenni a közoktatást.

Soha többé állami iskolát?

„Például az oktatás finanszírozásával foglalkozó résszel” – mondja Kerpen, mikor arról érdeklődünk, mivel nem értenek egyet. „Addig rendben van, hogy a jelenlegi rendszer rossz, változtatásra szorul. Azonban a PDSZ nem tudja elfogadni a Bölcsek által sugallt, a jelenlegi nagyrészt önkormányzati helyett szinte tisztán központi finanszírozásra tett javaslatot” – mondja Kerpen, aki szerint az állami iskolai rendszer „visszahozása” semmiképp nem engedhető meg, annak bevezetését mindenképpen meg kell akadályozni.

El kellene bocsátani az alkalmatlan pedagógusokat? – csapunk kissé a lecsó közepébe. „Nehéz kérdés” – sóhajt Kerpen. „A jelenlegi jogszabályok alapján ma is elbocsátható bárki” – figyelmeztet. Nem kell tehát ehhez a törvények átformálása. Kerpen szakszervezeti vezetőként is elismeri, hogy szükség lenne az alkalmatlanok rostálására.

Ám ha nem jön a rendszerbe kellő számú jó képességű pedagógus, (ma ez a helyzet – a szerk.) akkor is kívánatos-e a gyengébbek eltávolítása? – helyezi a kérdést más megvilágításba a PDSZ-elnök. Ráadásul, - mondja - a 2006 óta rendszeresített oktatási elvonások miatt a tanintézmények egy ideje nem szakmai, hanem anyagi szempontok szerint döntenek az elbocsátásokról. Kérdésünkre hozzáfűzi, hogy 2006 óta több mint tízezer pedagógus került ki a rendszerből.

Pozitív példák - akár a cigánysággal összefüggésben is

A szakszervezeti vezetővel beszélgetve kiderül még, hogy az oktatási rendszer reformja nem csupán pénzkérdés. Pedagógusbarát jogszabályi háttér, a tanárokat érő erőszakkal szembeni keményebb fellépés, pozitív példák közvetítése legalább a közszolgálati médiumokban akár a cigánysággal összefüggésben is – sorolja az általa szükségesnek vélt immateriális intézkedéseket Kerpen, aki szerint a közoktatás és a tanárképzés párhuzamos fejlesztésre lenne szükség.

Különben – legalábbis a PDSZ elnöke szerint – sokkal hamarabb bekövetkezik Csermely úr jóslata, amely szerint, ha nem történik semmi, 20-30 éven belül összeomlik ez az ország.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

p-Aga
2010. február 3. 16:18
JOGOS!
De ki mondja meg, és milyen alapon hogy az adott tanár alkalmas-e a pályára?
Tovább megyek:
Mondja meg már valaki, miért nem lehet ezt egyetemi felvételi előtt kiszűrni? (Oly kevés a diplomás munkanélküli?)
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását