2024. április 26. - Ervin

Bajnairól szavaz ma a Parlament

Annak ellenére, hogy az Országgyűlésben ma este hat óra táján már a 2010-es költségvetés zárószavazása lesz műsoron, a jövő évi büdzsé változatlanul jókora indulatokat kavar. Elfogadása egyben a kormányfő bizalmi tesztje is.
2009. november 30. hétfő 12:39 - Nagy András
Bajnai Gordon, a deklaráltan egy évre szerződött válságkezelő kormány feje szerint „minden jel arra mutat, hogy a parlament elfogadja a büdzsét”. Azt a büdzsét, amelyet az összes (na jó, majdnem az összes) szakmabeli arra predesztinál, hogy a kilencvenes évek második fele után újra megteremti a Magyarország számára életbevágó államháztartási stabilitást az elkövetkező évekre.

Kérdés persze, hogy milyen áron. A jövő évi büdzsét – amely egyébként az ország rendszerváltás utáni történetének legkorábban elfogadott költségvetése lehet – ugyanis éppen azért szokás bírálni, mert a válság kellős közepén olyan területekről von el forrásokat, mint a szociális és oktatási intézmények fenntartásáért felelős önkormányzatok, vagy a közösségi közlekedés, hogy csak a két legnagyobb, hetven-, illetve negyvenmilliárdos állami költség-lefaragási tételt említsük. (A zárószavazás napján is több politikus, civil szervezet emeli fel a szavát a tervezet ellen.)

Egy szónak nincs helye a költségvetésben

Kiváltságos területek a 2010-es büdzsében
Kiemelt területként kezeli a kormány a közbiztonságot, a rendőrség 7 milliárddal kap több pénzt. Ugyancsak igyekeznek az ideinél is nagyobb összeggel tompítani a munkanélküliség terjedését, s húszmilliárddal több, 117 milliárd lesz az Út a munkához programra, és 17 milliárdot fordítanak egy másik foglalkoztatási csomagra. A parlamenti vitában a szocialisták kiszavazták a gyermekétkeztetés támogatásának megnyirbálását.
Forrás: FH
Az Oszkó Péter pénzügyminiszter vezérletével összeállított jövő évi büdzsét egyetlen szóval mindenesetre biztosan nem lehet jellemezni: ez a parlamenti voksolások előtti években rendre a büdzsére aggatható „választási” jelző. Amely az újrázás reményében történő féktelen osztogatás szinonimájaként értelmezhető.

Épp ellenkezőleg: a Bajnai kormány kőkeményen kőbevésett sarokszámokkal futott neki szeptemberben a költségvetés megalkotásának. Hogy mást ne mondjunk, a jövőre tervezett mintegy 870 milliárdos hiány a GDP 3,8 százalékának felelne meg, s amennyiben teljesülne, a térségben a legalacsonyabbá válna, de Európában is a legkisebbek közé tartozna.

( Összehasonlításképpen: Lengyelországban 7,5, Romániában 6,5, Szlovákiában 6, Szlovéniában 7, az eurózónában 6,5, az unió egészében pedig 7 százalék körüli hiányt várnak a Független Hírügynökség információi szerint.)

Sokan épp a büdzsé fő számát vonják kétségbe, mondván: a jövő évi hiánycél egy sor hátráltató tényező miatt aligha lesz tartható. Márpedig akkor akár borulhat a költségvetés alapfilozófiája is: a pénzügyi stabilitás, s annak eredményeként létrejövő hosszú távú jólét, melynek érdekében megéri a nehezen elviselhető lakossági áldozatokat vállalni.

"Hihetetlen" tételek


A „hitetlenek” szerint először is a legkevésbé a közösségi közlekedésben tervezett körülbelül negyven milliárd forintos kiadáscsökkentés lesz tartható, s való igaz: egyelőre nem látni tisztán, hol az a fránya 40 milliárdocska a MÁV, illetve a Volán társaságok háza táján.

A másik akadályt nem a kiadási, hanem a bevételi oldalon érdemes keresni: a gazdaság még jövőre is tartogat némi visszaesést, márpedig ha ez így lesz, nem biztos, hogy befolyik a központi kasszába annyi társasági adó és áfa, amennyivel Oszkóék számolnak.

A szocik aligha okoznak meglepetést

Fidesz: „óriási visszalépés”
A Fidesz szerint a jövő évi költségvetés a szocialista politikusoknak ugyan egy kis lépés, azonban az országnak egy óriási "visszalépés - jelentette ki Cser-Palkovics András a párt helyettes szóvivője. Előzőleg Szollár Domokos kormányszóvivő úgy fogalmazott, a jövő évi költségvetés több szempontból is különleges lesz, kis lépés a parlamentnek, nagy lépés Magyarországnak. Azt mondta, soha nem volt még ilyen korán Magyarországon zárószavazás költségvetésről, és soha nem volt még választási évben ennyire takarékos költségvetés.
MTI
A kormány mindenesetre ragaszkodik a hiánycélhoz. Bajnai Gordon a Népszabadságnak a szavazás előtti napon azt nyilatkozta, a költségvetést vizsgálta az IMF, az Európai Bizottság, a Költségvetési Bizottság, és a Magyar Nemzeti Bank és egyikük előrejelzése sem tér el nagyságrendileg az övékétől.

A harmadik, bár valószínűsíthetően legkisebb rizikófaktor magával a költségvetés elfogadásával kapcsolatos. Az bizonyos, hogy a 189 tagot számláló MSZP-frakció egységesen igennel szavaz majd a büdzsére, hiszen a szocialisták közül senki nem kért felmentést a jövő évi költségvetésről szóló hétfői parlamenti voksolás alól. (A szociknál esetleg egy-két renitens arc, például az örök lázadó Karsai József okozhat „meglepetést”.)

„Sötétkék” SZDSZ-esek


Értesüléseink szerint várhatóan a 19 fős SZDSZ-képviselőcsoport tagjainak többsége is a büdzsét támogató igen gombot fogják megnyomni. Mint Lakos Imre liberális képviselőtől tudjuk, a szabad demokraták mai frakcióülésükön többé-kevésbé egységes álláspontot igyekeztek kialakítani, márpedig az aligha lehet más, mint a költségvetés elfogadása.

Kóka János frakcióvezető korábban egyértelműen a büdzsé elfogadása mellett agitált. Igaz, két liberális képviselő, nevesül Molnár Lajos és Velkey Gábor állítólag biztosan nemet mond majd, és néhány "sötétkék" liberális képviselő kényelmesen húzódhat még az SZDSZ padsoraiban.

Bár innentől kezdve már csupán formaság, azért jegyezzük meg: az összesen 162 tagot számláló Fidesz-KDNP szövetségben csak véletlenül fordulhat elő, hogy valaki az igen gombot nyomja meg a nem helyett (volt már rá példa), és a főként a volt MDF-frakció tagjaiból álló független-szekció túlnyomó többsége is nemmel voksol majd.

Tehát estére minden bizonnyal lesz az országnak jövő évre vonatkozó költségvetése. A választásközeli belpolitikai hangulat azonban vélhetően a zárószavazással sem csillapodik majd, hiszen az ellenzéknek, amely minden közvélemény-kutató szerint hatalmas fölénnyel vezet, továbbra sem érdeke együttműködni a változatlanul rendkívül szűk mozgásterű válságkezelő kormánnyal.

S bár erről kevés szó esett az elmúlt napokban, a költségvetésről szóló zárószavazás valójában a miniszterelnök, illetve a kormány további sorsáról is szól majd: Bajnai Gordon még szeptemberben jelezte: lemond, ha a parlament nem fogadja el a büdzsét novemberben.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Tökés gusztáv
2009. november 30. 17:32
Bajnai nem azt tesz amit akar,hanem azt amit muszály.Sikerült megmenteni a forintot a leértékeléstöl.Ellenkezö esetben a valuta-hitelesek vehettek volna egy darab kötelet,s a legközelebbi fára felköthették volna magukat.A MNB indokolatlanul magasan tartotta a kamatot,amit kül és belföldön is biráltak.Ez egy tudatosan kitervelt merénylet volt a magyar gazdaság és a hitelért folyamodók ellen.Vissza lehet lapozni:az Orbán-Torgyán-Botrány kormány idejére,ahol a kamat jóval alacsonyabb volt.Az elvesztett választás után elszabadult hajóágyuként okádja a tüzet azokra,akik nem mögötte sorakoztak fel.Eddig csak fenyegetésröl,felelöségvonásról szónokolt,a kincstári harsonásaival együtt.Èrtenek egyáltalán a gazdasághoz is?Az országot temetni világszinvonalon tudják!Nyolc éve már!.!Nehéz lesz az országot Európában tartani,ha az emberek nem ébrednek rá,hogy meztelen a király..!Oszt jónapot....
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását