2024. május 7. - Gizella

Az elvonások okoznak fejtörést az önkormányzatnál

Az elvonások miatt mintegy 1,5 milliárd forint működési hiányra számít a Zala megyei közgyűlés, a hiány egy részét a tartalékokból vagy a kibocsátott kötvényből kell majd fedezni - tájékoztatta Manninger Jenő (Fidesz), a közgyűlés elnöke hétfőn az MTI-t.
2009. november 30. hétfő 09:40 - HírExtra
A költségvetési törvénytervezet szerint a megyei önkormányzat jövőre 642 millió forinttal kevesebb állami támogatást kap, a normatív állami támogatás összege pedig várhatóan 270 millió forinttal lesz alacsonyabb, mint az elmúlt évben. A kieső illetékbevétel mértéke elérheti a 600 millió forintot.

Manninger Jenő közlése szerint a hiányt nem lehet kigazdálkodni, a jövő évi költségvetési törvényjavaslatban szereplő támogatások a kötelező feladatok ellátására sem biztosítanak elegendő forrást.

Mint hozzátette, a megyei önkormányzat a forráselvonás ellenére - akár az adósságállomány növekedésével is - biztosítja az intézményrendszer működőképességét és forrást biztosít az alapfeladatok ellátásához. A takarékos gazdálkodás mellett befejezik a megkezdett beruházásokat és önerőt biztosítanak a hazai és európai uniós pályázati lehetőségekhez.

A közgyűlés elnöke hozzátette: az Országos Egészségbiztosítási Pénztár az idén várhatóan 923 millió forinttal kevesebb forrást biztosít a Zala Megyei Kórháznak, mint tavaly. A kórház a csökkenő bevételek miatt nem látja biztosítottnak a pénzügyi egyensúly fenntartását.
A sürgősségi ellátásban és a daganatos betegek kezelésében nem lesz fennakadás, de a járó- és a fekvőbetegek ellátásában hosszú várólistákra kell számítani, az eddigi 2-3 hetes előjegyzési idők több hónaposra is nőhetnek. Tovább növekszik az előjegyzési idő a diagnosztikai, radiológiai vizsgálatok esetében, és többet kell majd várni az ultrahang-, a CT- és az MR-vizsgálatokra is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását