2024. május 7. - Gizella

Készüljön ön is a büdzsé zárószavazására!

Bajnai Gordon miniszterelnök szerint az Országgyűlés hétfőn elfogadja a jövő évi költségvetést, amely kivezetheti az országot a válságból; a szocialista frakcióból senki nem kért felmentést a büdzséről szóló szavazás alól. A Fidesz szerint a jövő évi költségvetés a szocialista politikusoknak ugyan egy kis lépés, azonban az országnak egy óriási "visszalépés", ez a büdzsé "életveszélyes".
2009. november 29. vasárnap 22:58 - HírExtra
Bajnai Gordon a Népszabadság online-nak (nol) adott interjújában azt mondta, az Országgyűlés hétfőn elfogadja a jövő évi költségvetést, amely kivezetheti az országot a válságból; mint közölte, a foglalkoztatás visszaesésének mértéke már lassul, de a mélyponton még nincs túl az ország, a jövő év első fél évében a munkanélküliség aránya 11 százalék körül lehet. Mint mondta, a válságnak akkor van vége, amikor a foglalkoztatás ismét elkezd növekedni, ami időben túlmutat a jelenlegi kormányzati cikluson.

Arra a kérdésre, hogy felpuhult-e a költségvetés, Bajnai Gordon azt válaszolta, a jövő évi hiánycél továbbra is 3,8 százalék, így ebben az értelemben nem lehet puhulásról beszélni, ám belső átrendezések történtek a büdzsében, ezek többsége azonban ésszerűbbé tette a csomagot.

A Nemzetközi Valutaalappal folytatandó további tárgyalásokra utalva a miniszterelnök azt mondta, ez már a következő kormány mandátuma. "Mi megtettük, amit kellett" - jelentette ki, hozzátéve, a következő kormány legalább ötmilliárd eurónyi hiteltartalékkal gazdálkodhat, de szintén a következő kabinet döntése lesz, hogy meghosszabbítja-e a programot. Bajnai szerint ennek lenne értelme.

A szocialista frakcióból senki nem kért felmentést a jövő évi költségvetésről szóló hétfői parlamenti szavazás alól - mondta el Mesterházy Attila (MSZP) frakcióvezető az MTI kérdésére. A szocialista politikus - aki részt vett a Szövetség a Jövőért Mozgalom alakuló rendezvényén - újságíróknak úgy fogalmazott: biztos abban, hogy az MSZP- az eddigiekhez hasonlóan - fegyelmezetten megszavazza a 2010-es költségvetést.

Hozzátette: a hétvégén beszélt Kóka János szabad demokrata frakcióvezetővel, aki azt mondta, az SZDSZ képviselőcsoportjának többsége is igennel voksol hétfőn.
A Fidesz szerint a jövő évi költségvetés a szocialista politikusoknak ugyan egy kis lépés, azonban az országnak egy óriási "visszalépés - jelentette ki Cser-Palkovics András a párt helyettes szóvivője.

Előzőleg Szollár Domokos kormányszóvivő az MTI-nek úgy fogalmazott, hogy a jövő évi költségvetés - amennyiben elfogadja a parlament - több szempontból is különleges lesz, kis lépés a parlamentnek, nagy lépés Magyarországnak. Azt mondta, soha nem volt még ilyen korán Magyarországon zárószavazás költségvetésről, és soha nem volt még választási évben ennyire takarékos költségvetés.

Cser-Palkovics András sajtótájékoztatóján közölte, pártja szerint ez a költségvetés "életveszélyes" és beláthatatlan következményekkel jár az elfogadása. A jövő évi költségvetés valószínűleg csak néhány hónapig maradhat hatályban, "hiszen alkalmatlan az ország problémáinak kezelésére" - tette hozzá.

Kóka János nyílt levélben fordult vasárnap azokhoz a közgazdászokhoz, akik szombaton szintén nyílt levélben kérték a képviselőket, ne fogadják el a parlamentben a jövő évi büdzsét.

A javaslat - írta az SZDSZ frakcióvezetője - egész évre számolva 2,1 százalékos hiánynövekedést, vagy 562,5 milliárd forintos adóemelést eredményezne. A szombati nyílt levél aláíróit arra kérte, adjanak választ arra, hogy amennyiben a költségvetést a javaslatuk szerint elutasítanák, az előállt helyzet kezelésére milyen megoldást tartanának helyesnek: jelentős adóemelést, vagy jelentősen magasabb költségvetési hiányt.

A nyílt levél 29 aláírója között van Járai Zsigmond, az Orbán-kormány pénzügyminisztere, majd a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke, Bod Péter Ákos, az Antall-kormány ipari minisztere, majd az MNB elnöke, Szapáry György volt MNB-alelnök, a szakember jelenleg a Fidesz nemzetközi gazdasági kapcsolatrendszerének kiépítésén dolgozik. Mellár Tamás a Központi Statisztikai Hivatal elnökeként dolgozott az Orbán-kormány időszakában, Szász Károly pedig a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét vezette akkoriban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását