2024. május 3. - Tímea, Irma

Szélsebes a Google operációs rendszere

A bekapcsolástól számítva kevesebb mint hét másodperc alatt működőképes állapotba hozható a Google Chrome operációs rendszere - derült ki a szoftver első hivatalos bemutatóján.
2009. november 20. péntek 18:36 - HírExtra
Az internetes keresőmotorjáról ismertté vált cég négy hónappal azután mutatta be az internetes környezetet igénylő rendszerét, hogy bejelentette: felveszi a versenyt a Microsofttal és az Apple-lel. Sundar Pichai, a fejlesztő csapat vezetője szerint a Chrome-ot a gyorsaság, az egyszerűség és a biztonság jellemzi.

"A rendszernek a számítógép bekapcsolását követően a televíziók gyorsaságához hasonlóan hét másodpercen belül működőképesnek kell lennie" - hangsúlyozta.

A fejlesztők részére csütörtöktől érhető el az alkalmazások írásához szükséges Chrome-forráskód. Az operációs rendszert kezdetben az alacsony memóriakapacitással rendelkező, kifejezetten internetes használatra készülő netbookokra telepítik. Az ilyen gépeket használók a felhő programozás (cloud computing) előnyeit kihasználva adataikat nem a saját számítógépükön, hanem az internetes szervereken, azaz a felhőben tárolják majd.

A Google operációs rendszerrel rendelkező első netbookok a jövő év vége felé kerülhetnek az üzletekbe.

A szoftver megjelenésében sokkal inkább hasonlít egy webes böngészőre, mint a Microsoft vagy az Apple hagyományosnak tekinthető operációs rendszereire. A Google tervei között pontosan az szerepel, hogy a felhasználókat az internetre és az ott található reklámok felé terelje. A rendszer hátránya, hogy csak nagysebességű internetkapcsolattal működik megfelelően. A Chrome a mobiltelefonokra fejlesztett Android rendszeréhez hasonlóan ingyenes lesz.

A Chrome előnye, hogy a netbook elvesztése vagy meghibásodása esetén a felhasználó nem veszít adatot, hanem egy másik gép vásárlásával ott folytathatja a munkát, ahol az előzővel abbahagyta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását