2024. április 28. - Valéria

Jövőre retifikálhatjuk a Nabucco-tervet

Ősszel ratifikálhatja az Országgyűlés a jövő héten aláírandó kormányközi megállapodást a Nabucco-gázvezetékről.
2009. július 7. kedd 21:58 - HírExtra
A kormányközi megállapodás meghatározza azokat a jogi kereteket, amelyek alapján a Nabucco-vezeték felépülhet és működhet az Európai Unió tagállamai és Törökország területén. A mintegy húszoldalas szerződés minden fontos kérdést kezel, minden félnek megfelel és az uniós szabályokkal is összhangban van - mondta Bayer Mihály az MTI-nek nyilatkozva.

A kormányközi szerződés aláírása után a megállapodást minden országban ratifikálni kell. Magyarországon ősszel kerülhet a parlament elé a dokumentum - tette hozzá.
Emellett szükség van kétoldalú támogatási megállapodásokra is a részt vevő országok és a Nabucco-konzorcium között. Ezek a kétoldalú magánjogi szerződések például adózási és engedélyezési ügyeket rendeznek. A kétoldalú megállapodásokat még az idén aláírhatják - mondta a nagykövet.

A kormányközi megállapodást július 13-án írják majd alá Ankarában. A találkozóra azon országokat hívták meg, amelyek a januári budapesti Nabucco-csúcson is képviseltették magukat, így a projektben részt vevő államok mellett a forrásországokat - Azerbajdzsánt, Grúziát, Türkmenisztánt, Egyiptomot és Irakot is. Meghívást kapott az Európai Bizottság és az EU soros elnöki tisztét betöltő Svédország is képviselteti magát - fűzte hozzá.
Az esemény házigazdája a török miniszterelnök lesz, így alapvetően a kormányfőket hívták meg, de a román delegációt például az államfő vezeti majd. Magyarországot Bajnai Gordon miniszterelnök képviseli - mondta a nagykövet.

Bayer Mihály arról is beszélt: egyre jobban látszik, hogy honnan érkezhet majd gáz a vezetékbe.

"Látjuk, hogy honnan, mikor és körülbelül mennyi gázt lehet kapni. Reálisan lehet arra számítani, hogy bőven lesz annyi gáz, amennyivel a Nabucco el tud indulni, de még több is lehet" - mondta a nagykövet, hozzátéve, hogy a céldátum továbbra is 2014.
Az azeri fél változatlanul számít arra, hogy a Nabuccón keresztül gázt juttathat el
Európába, ugyanakkor továbbra is vizsgálja a különböző lehetőségeket. Így például Baku 2010-től évi ötszázmillió köbméter gázt adna el Oroszországnak, ez azonban nem jelent veszélyt a Nabucco számára. Emellett, habár orosz források bejelentették, hogy elővásárlási jogot kaptak a Nabucco forrásául is szolgáló Sah Deniz-i II-es mezőből nyerhető gázra, ezt azeri források nem erősítették meg - fűzte hozzá.

Türkmenisztán "fokozatosan nyílik", májusban a német RWE írt alá szerződést a türkmén kormánnyal. A Mol és az osztrák OMW pedig kurdisztáni projektben vásárolt részvényeket - mondta Bayer Mihály.

A Nabucco-vezeték kiépítésében a Mol mellett az osztrák OMV, a román Transgaz, a török Botas, a bolgár Bulgargaz, valamint a német RWE vesz részt. A tervek szerint a Közel-Keletet és Közép-Ázsiát az Európai Unióval Törökországon és Dél-Európán keresztül összekötő Nabucco-csővezeték összesen 3.300 kilométer hosszú lesz, a beruházás költsége 7,9 milliárd eurót tesz ki. A vezeték áthalad Magyarországon, de kikerüli Ukrajnát. A vezeték 2020-ban 31 milliárd köbméter földgázszállítási kapacitással működhet majd.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását