2024. május 3. - Tímea, Irma

A Világbank szerint most nem lehet lankadni

Nem most van itt az ideje a gazdaságösztönző programok visszafogásának, ezt üzente a nyolc vezető ipari hatalom (G8) állam- és kormányfőinek a Világbank elnöke.
2009. július 6. hétfő 19:45 - HírExtra
Szerinte, ha a fejlett térség már most felhagy a gazdaságélénkítéssel, annak "pusztító" hatásai lennének a fejlődő országcsoportra. Robert Zoellick a levélben - amelynek egy másolata a Financial Times birtokába jutott - azt írta: egyes fejlett országok már olyan gazdaságpolitikai intézkedéseken gondolkodnak, amelyek alapja a küszöbönálló gazdasági kilábalás feltételezése. Zoellick szerint azonban a fejlődő világ szempontjából még "korántsem jött el" az ilyen intézkedések ideje.

A Világbank vezetője szerint, ha most elkezdődik "a rohanás a kijárat felé", akkor "a leggyengébbek hátramaradnak az égő házban". Hozzátette: 2009 "továbbra is veszélyes év", az utóbbi időszak (piaci) felfutásai könnyedén visszafordulhatnak, és távolról sem egyértelmű, hogy 2010-ben milyen ütemű lesz a fellendülés. Zoellick szerint a Nemzetközi Valutaalap (IMF) készleteinek feltöltése alapvető fontosságú "biztosítási kötvénnyel" ér fel a világgazdaság számára, ám a fejlődő országoknak, elsősorban is a legszegényebbeknek számos olyan gondjuk van, amelyekre ez sem jelent gyógyírt.

A Világbank elnöke az olaszországi G8-csúcs elé időzített levelében azt írta: a gazdag országok azzal tehetik a legtöbbet a szegényekért, ha nem hagynak fel (gazdaságélénkítő) erőfeszítéseikkel mindaddig, amíg a kilábalás egyértelművé nem válik a világgazdaság erőcentrumaiban.

A legnagyobb és legerősebb gazdaságokban azonban már most súlyos makro-egyensúlytalanságokat okoznak a gazdaságösztönzésre fordított, példátlan állami kiadások. Főleg ez sürgeti a gazdaságélénkítés fokozatos visszavonására, a költségvetési hiányok, hatalmasra duzzadt államadósságok csökkentésére irányuló, vagyis - újkeletű közgazdászi bűvszóval - "kijárati stratégiáknak" (exit strategies) nevezett programoknak a kérdését.

A fejlett ipari országok alkotta Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) nemrég kiadott, legújabb előrejelzése szerint például a brit államháztartás hiánya jövőre várhatóan eléri a GDP 14 százalékát, és a hazai össztermékhez mért bruttó államadósság-ráta akkor is 125 százalék lesz 2017-ben, ha a kormány a következő hét évben évente a GDP-érték 1 százalékának megfelelő mértékben csökkenti a hiányt. Ez a prognózis sokkal rosszabb a brit kormány által érvényben tartott prognózisnál, pedig abban is szinte példátlan deficitek szerepelnek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását