2024. május 13. - Szervác, Imola

Kórházak takaréklángon

A működőképesség és a gyógyítási színvonal megőrzése érdekében takarékossági intézkedéseket vezet be, és dolgozói létszámleépítést tervez három, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat fenntartásában lévő térségi kórház.
2009. július 6. hétfő 16:21 - HírExtra
A megszorító intézkedések bevezetéséről az április 1-től életbe lépett egészségügyi finanszírozási rendszer módosulása miatt határozott a fenntartó, valamint a nyíregyházi és fehérgyarmati kórház, és a nagykállói szakkórház vezetése.

Az összesen 2.700 főt foglalkoztató intézmények működőképességének és a gyógyítási színvonalának megtartása érdekében több takarékossági intézkedést vezetnek be októberig, amiben a kollektív szerződés néhány elemének felfüggesztése, és dolgozói elbocsátások is szerepelnek - közölte Seszták Oszkár, a térségi helyhatóság fideszes elnöke csütörtökön sajtótájékoztatón Nyíregyházán.

Pikó Károly, a Jósa András Oktató Kórház főigazgatója elmondta: a leépítések valószínűleg a nyíregyházi kórház 180 dolgozóját érintik majd.

A takarékossági lépésre a főigazgató közlése szerint az ad okot, hogy az év második felében az intézménytől várhatóan mintegy 530 millió forintot vonnak el.

A tervezett leépítést átcsoportosításokkal úgy igyekszünk megoldani, hogy az a betegellátásban ne okozzon kiesést, és a várólisták se növekedjenek - mondta a nyíregyházi kórház vezetője.

Pikó Károly ugyanakkor elismerte: ennek ellenére lehetséges, hogy a nem sürgős műtétekre - így például a csípőprotézis- vagy a szemészeti beavatkozásokra - többet kell majd várniuk a betegeknek.

A megyei kórházak dolgozóit érintő változások másik eleme, hogy munkabér egy részét várhatóan cafeteria-rendszerben kapják meg az alkalmazottak, valamint az ügyeleti ellátást várhatóan egyéni vállalkozás formájában végzik majd az orvosok.

Csökken a kórházak vezetőinek juttatása is; a húsz százalékos fizetéscsökkentést az intézmények vezetői önként ajánlották fel.

Seszták Oszkár a tájékoztatón közölte: a kialakult helyzet miatt levélben fordul az egészségügyi miniszterhez, és egyben kezdeményezi a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének összehívását az egységes álláspont kialakításának érdekében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását