2024. április 28. - Valéria

Demszky az uniós pénzben bízik

Demszky Gábor azt reméli, hogy a 4-es metró második szakaszához felhasználhatják majd azt a 60 milliárd forintos támogatást, amelynek visszatartását jelenleg vizsgálja az Európai Unió (EU), mivel nem az unió szabályai szerint írt ki korábban több közbeszerzést a BKV 4-es metró projektigazgatósága.
2009. május 15. péntek 06:20 - HírExtra
A főpolgármester erről csütörtökön újságírók előtt beszélt. Mint elmondta, évekkel ezelőtt a projektigazgatóság meghívásos közbeszerzési eljárásokat írt ki a nyilvános EU-közbeszerzések helyett. Az unió szerint az ilyen közbeszerzések indokolatlanul szűkítik a versenyt, a magyar törvényeknek azonban maradéktalanul megfelelt ez az eljárás - jegyezte meg.

Demszky Gábor közölte, hogy az uniós támogatások hazai bonyolítója, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) csak évekkel később, az idén januárban tette közzé ezt az uniós elvárást. Hozzátette: ha az uniós bizottság érvényesíti ezt az eljárást, az azt jelenti, hogy egyes projektelemeket nem részesítenek támogatásban, s így csökkenhet az uniós támogatás mértéke.

"Ezt lehetségesnek tartom" - jegyezte meg. Úgy vélte azonban, lehetséges tárgyalási alap lehet az, hogy amennyivel csökken az első ütemé, annyival növekedjen a 4-es metró második ütemének a támogatása. Emlékeztetett arra, hogy ez történt a csepeli központi szennyvíztisztítónál: a projekt egyes elemeihez nem adott támogatást Brüsszel, de ugyanezt a forrást megadták más elemekre.

Demszky Gábor közölte: azt reméli, hogy a tárgyalásokon sikerül majd elérni egy kompromisszumot, s még az őszig működő - jelenlegi összetételű - Európai Bizottság döntést hoz ez ügyben. "Én azt gondolom, hogy meg lehet velük kötni ezt az alkut", a kérdés csupán az, hogy mi mennyi. Mekkora az az összeg, amennyivel csökkentenék a támogatást - tette hozzá a főpolgármester.

Mint mondta, meggyőződése szerint 200 millió euró fölött lesz az az összeg, amit a főváros a metró első üteméhez kap majd. Utalva arra, hogy a metró finanszírozásáról szóló törvény alapján a költségek 79 százaléka az államot, a többi a fővárost terheli, megjegyezte, hogy ezért a kieső összeg inkább az állami büdzsét érinti majd. A konkrét összegről akkor lehet nyilatkozni, ha az EU bizottsága már döntött. Ha valóban 60 milliárdos lesz az elvonás, akkor 10-14 milliárd lehet a főváros terhe - fűzte hozzá Demszky Gábor.

Hangsúlyozva, hogy a BKV a magyar jog szerint járt el, a főpolgármester megjegyezte: jó lett volna, ha kicsit korábban közli velük az NFÜ azt, hogy ez ügyben szigorúbb elvárások vannak. A tárgyalások folynak ez ügyben - jegyezte meg, hozzátéve, hogy a jövő héten ő is Brüsszelben egyeztet majd.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását