2024. május 13. - Szervác, Imola

Tízezer háztartás ugrana ki a távfűtési rendszerből?

A fővárosban mintegy tízezer háztartás tervezi elhagyni a Főtáv rendszerét, ami - ha folytatódik ez a tendencia - katasztrofális következményekkel járhat; a főváros azonnali beavatkozást vár a kormánytól - mondta Demszky Gábor (SZDSZ) főpolgármester pénteki sajtótájékoztatóján.
2009. május 8. péntek 13:45 - HírExtra
A főpolgármester szerint előfordulhat, hogy "dominószerűen" omlik össze a Főtáv rendszere, mivel az azt elhagyók miatt folyamatosan növekszik a távfűtés ára: ha csak a fővárosi fogyasztók 5 százaléka, vagyis 12 ezer lakás lépne ki a rendszerből, akkor a bentmaradók számlája éves szinten 13 ezer forinttal növekedne, de 30 százalékos leválásnál már évi 105 ezer forint lenne a díjtöbblet - közölte.

Demszky Gábor szerint ezért a jelenlegi 18 százalékos áfakulcs 5 százalékra való csökkentésére van szükség, és arra, hogy ez legalább 2-3 évig így maradjon. Az 5 százalékos áfakulcs bevezetése azt jelentené, hogy évente mintegy 30 ezer forinttal csökkenne egy átlagos fővárosi lakás távfűtési számlája - tette hozzá.

A főpolgármester kitért arra, hogy az áfacsökkentés az államnak mintegy 16 milliárd forintnyi adóbevétel-kiesést jelentene, amit máshonnan kellene előteremteni, de mint érvelt, a távfűtés megmentésénél nemcsak anyagi, hanem környezetvédelmi szempontokat is figyelembe kell venni.

Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a távfűtés "bedőlése" 6 százalékkal, vagyis kétmillió tonnával növelné meg Magyarország széndioxid-kibocsátását.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását