2024. április 27. - Zita

Köpönyegforgatók kerestetnek!

Szépen csöndben zajlik az MDF parlamenti frakciójának újjáalakulási játéka. A több mint egy hónapja megszűnt frakció most lázasan keresi az új tagokat – Herényi Károly optimista, de lehet, hogy ez nem lesz elég.
2009. május 1. péntek 17:19 - Pénzes Dávid
A rendszerváltás legnagyobb pártjából mára minipárttá forgácsolódott Magyar Demokrata Fórum frakciója több súlyos sebet is kapott az utóbbi hónapokban, amik következményeként végül teljesen elvérzett.

Először akkor kapott egy gyomorszájast, mikor Almássy Kornélt kizárta a párt a frakcióból, majd később magából az MDF-ből is. Almássy volt Dávid Ibolya egyetlen kihívója az elnöki posztért, ám a szavazás előtt Dávid Ibolya egy felvételt mutatott be, amely azt volt hivatva bizonyítani, hogy Almássy az MDF elnökasszonya ellen szervezkedik - méghozzá titkosszolgálati módszerekkel. Almássy kizárásával tízen maradtak a frakcióban.

Ezután jött a Tisztelet Társaságának (TT) bejelentése, miszerint nem kívánja tovább támogatni az MDF-et. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy Vas János, aki a TT tagjaként és nem MDF-es párttagként erősítette a frakciót, kilép. Ezzel kilenc főre csökkent a létszám, ami a frakció felbomlását jelentette. Azaz jelentette volna akkor, ha nem találnak mást, aki hajlandó beülni a fórumosok közé. Nagy keresés kezdődött a függetlenek közt, aminek a végeredményeképpen Lengyel Zoltán a Fideszből kizárt fenegyerek fogadta el az ajánlatot.

A megmenekülő MDF nem sokáig örülhetett. Az Európa Parlamenti lista közzétételével újra ütést kapott a frakció és az egész párt is. Több frakció tag erősen bírálta Dávid Ibolyát, hogy a listát Bokros Lajos vezeti, akinek neoliberális szemléletmódja teljesen ellentétes az MDF konzervatívnak hirdetett ideológiájával.

A megszűnés

Végül Csáky András volt az, aki felállt és kilépett a frakcióból. Közben azonban a pártot nem hagyta ott. Azaz egészen faramuci helyzetet okozva most úgy ül a független képviselők közt, hogy MDF párttag, (miközben Lengyel Zoltán úgy ült a frakcióban, hogy nem tagja a pártnak). Március 16-án végül is megszűnt az MDF frakció.

Egy ideig nem sok lehetőség volt a helyzet megváltoztatására, ám áprilisban két olyan fordulat is bekövetkezett, ami reményt adhat az MDF-nek. Császár Antalnak, aki még októberben lépett ki a Fideszből, lejárt a fél éves moratóriuma vagyis az az idő, amig nem ülhetett másik frakcióba. Jelenleg tehát ő a szabad gyök, amit az MDF magához vonzhat.

Tárca nélküli „független”


A másik esemény a Gyurcsány-kormány bukása. A Bajnai Gordon vezette kabinetben ugyanis nem jutott hely Gyenesei Istvánnak. A politikus ugyan az MSZP kormányban vállalta el az önkormányzati miniszter szerepét, és előtte is folyamatosan a szocialistákkal szavazott, mégis potenciális esélyes az MDF frakcióba való belépésre.

Ez persze egészen pikáns helyzetet eredményezhet. Hiszen az őszi frakciótag keresés közepette az MDF több politikusa is világossá tette, szó sem lehet Gyenesei megkereséséről, hiszen azzal az MDF koalícióra lépne az MSZP-vel. Ma már erről nem beszélnek. Sőt, Herényi Károly csütörtök reggel úgy fogalmazott, hivatalosan ugyan még nem keresték meg Gyeneseit, ám „szót ejtettek már róla”. Azaz egyáltalán nem lehetetlen, hogy a volt szocialista kormány tagja erősíti majd a párt frakcióját.

Kellenek az emberek


Elképzelhető, hogy szükség is lesz mindkét politikusra, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy a Bokros-ügyben Dávid Ibolya ellen felszólalt MDF képviselők újra egy frakcióba szeretnének kerülni az elnökkel. Katona Kálmán és Hock Zoltán nyíltan ellenezte Boros jelölését, Pettkó András pedig az EP kampányfőnöki posztjáról mondott le e miatt. Kétségtelen, hogy őket is újra meg kell győzni majd a frakcióalakítás fontosságáról.

Persze lehet, hogy nem is lesz az olyan nehéz. Hiszen mit is jelent az, ha valaki frakcióban ül, avagy sem? Az Országgyűlés Hivatala az adófizetők pénzéből minden frakció 13 dolgozójának a bérét finanszírozza. Továbbá a frakciók működési keretet is kapnak az államtól. Az MDF eddig 20 képviselő után kapott alapdíjat, plusz megkapta minden tagja után az alapdíj 0,6 százalékát. Ez azt jelenti, hogy havonta 26 képviselői alapdíj járt számukra. Ez 231.900 forint, havonta 6,3 millió. Mikor a frakció megszűnt az MDF „csupán” 1.623 300 forintot vihetett haza.

Na naivkodjunk!

A köpönyegforgatás megéri. A kérdés, hogy miként lehet majd megmagyarázni azt, hogy az MDF frakciójában van Gyurcsány-kormány tag, Fideszből kilépett meztelenkedő képviselő, vagy a Fidesszel szövetséges Vállalkozók Pártját képviselő honatya? Nem beszélve arról, hogy milyen frakció az, ahol a képviselők egyharmada nem is tagjai a pártnak?

A kérdés még messze nem tisztázott. Ezt az a tény is alátámasztja, hogy még a két, egymáshoz legközelebb álló MDF-es politikus, Dávid Ibolya és Herényi Károly is mást mond az ügyről. Az elnökasszony az EP választás utánra tette a frakció újjáalakulásának dátumát, míg Herényi egy héten belül is elképzelhetőnek tartja azt.

Meglátjuk.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását