2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Dávid: A brit konzervatívokéhoz hasonlít a programunk

A brit Konzervatív Párt és az MDF programja hasonló, mindketten a normális, konzervatív úton haladnak - mondta Dávid Ibolya, az MDF elnöke csütörtökön az MTI-nek.
2009. április 30. csütörtök 11:47 - HírExtra
A pártelnök annak kapcsán nyilatkozott, hogy szerdán, Londonban találkozott David Cameronnal, a brit Konzervatív Párt vezetőjével, és William Hague-gel a legnagyobb brit ellenzéki párt árnyékkormányának külügyminiszterével.

Dávid Ibolya elmondta: a tárgyaláson szóba kerültek az európai parlamenti képviselőválasztás előkészületei. Mint mondta, nagyon hasonló a gazdaságpolitikája a brit Konzervatív Pártnak és az MDF-nek. Hozzátette: az angol konzervatívok programjukban a közkiadások fokozottabb ellenőrzését sürgetik a megtakarítások érdekében, emellett sürgetik a jóléti kiadások racionalizálását, valamint a költségvetési kiadások ésszerűsítését is. A gazdaság élénkítése mellett zöldprogramok megvalósítása is a Konzervatív Párt céljai közé tartozik - mondta a pártelnök.

Dávid Ibolya úgy fogalmazott: a londoni látogatás megerősítette abban, hogy az MDF jó úton jár, mint mondta, ez a normális, konzervatív út, amit az MDF is képvisel.
Hangsúlyozta azonban: bár a Konzervatív Párt és az MDF programja hasonló, a közép-kelet-európai régió és Magyarország gondja azért nagyobb, mert ebben a térségben több ország, köztük Magyarország sem részese az eurózónának.

A pártelnök megkérte a brit Konzervatív Párt politikusait: politikai, szakmai tekintélyüket vessék latba, hogy Magyarország minél hamarabb csatlakozhasson az eurózónához.
Mint az MDF elnöke elmondta, a brit Konzervatív Párt vezetője örömét fejezte ki amiatt, hogy az MDF EP-listáját Bokros Lajos és Habsburg György vezeti.

Dávid Ibolya kiemelte: a beszélgetésen szóba került, hogy a brit Konzervatív Párt azt fontolgatja, kilép az Európai Parlament jobbközép pártjai alkotta Európai Néppártból (EPP). Számtalan kérdésben nincs összhang a brit Konzervatív Párt és az Európai Néppárt között - tette hozzá.

A pártelnök emlékeztetett arra: az MDF a legrégebbi magyarországi tagja az Európai Keresztény Demokrata Konzervatív Pártnak és az Európai Néppártnak is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását