2024. április 29. - Péter

Bokros miniszterelnök is lenne

Bokros Lajos a Magyar Demokrata Fórumtól (MDF) kapta a legmagasabb szintű, legkorrektebb, legtisztességesebb ajánlatot azzal, hogy vezetheti a párt EP-listáját. Ezt a volt pénzügyminiszter mondta vasárnap a Magyar Televízió A szólás szabadsága című műsorá
2009. március 9. hétfő 07:39 - HírExtra
"Az MDF felismerte, hogy azok az értékek, azok az irányok és azok a programok amelyeket én képviselek, ez lehet a modern Magyarország megteremtésének útja" - fogalmazott.

Hozzátette: az MDF kockára tette a létét és az egységét annak érdekében, hogy oda tudjon állni az ő programja mellé. Hangsúlyozta: a jelen gazdasági rendszerben felértékelődött az a politikai értékrendszer, amit ő maga már 14 éve képvisel.

Kérdésre válaszolva közölte: más párt az utóbbi időben nem kereste meg, és az MDF EP listavezetése a legmagasabb szintű, legkorrektebb, legtisztességesebb ajánlat, amit kapott. Megerősítette: ha az MDF bejut az európai parlamentbe, akkor kimegy Brüsszelbe.

Arra a felvetésre, hogy többen el tudnák képzelni miniszterelnökként egy MSZP, SZDSZ és MDF alkotta koalícióban, válságkezelés céljából, azt mondta: ez csak egy feltételezés, semmilyen konkrét megkeresést nem kapott ezzel kapcsolatban.

Bokros Lajos azonban azt is mondta: szerinte egy válságkezelő programmal bíró kormányra mindenképpen szükség van, és ha egy ilyen kormány megalakulna, akkor nem zárta ki azt, hogy elvállalná annak irányítását.

Mint mondta, a Gyurcsány-kormány eddig nem kezelte a válságot.

A volt pénzügyminiszter szerint Magyarországon a fő veszély ma a valutaválság, a forint vészes meggyengülése. Hangsúlyozta: ha a forint tovább gyengül, akkor ez az államháztartás finanszírozására is nagyon negatívan hat.

Úgy vélte, a jegybank a jelen helyzetben emelhet kamatot, azonban ezzel is csak rövid távú hatást ér el. Magyarázatként hozzátette: ez azt jelenti, hogy a forintban történő befektetés magasabb hozammal kecsegtet, de kihat az államadósság finanszírozására is.

Hangsúlyozta, hogy az ország érdeke a stabil, kiszámítható árfolyam lenne.

A volt pénzügyminiszter kérdésre válaszolva elmondta: rövid távon nem látja realitását annak, hogy Magyarország bevezesse az eurót. Azt jó javaslatnak nevezte, hogy lerövidüljön az ERM-II. árfolyamrendszerben eltöltendő idő. Hozzátette azonban, hogy a sokkal keményebb maastrichti követelményeket Magyarország kedvéért biztosan nem fogják enyhíteni.

"Ahhoz viszont, hogy Magyarország ezeket képes legyen teljesíteni, pontosan azokra a reformokra van szükség, amiket
én javaslok" - mondta Bokros Lajos.

Felhívta a figyelmet arra, hogy ő továbbmegy a Reformszövetség programjához képest, hiszen javasolja például a minimálbér megadóztatását. Kérdésre válaszolva közölte: az MDF nyitott erre a javaslatra és a csomagja többi részére is.

"Ma nem a 13. havi nyugdíj és bér megvédése van napirenden, hanem a 11. és a 12. havi nyugdíj és bér" - mutatott rá.

Bokros Lajos szerint az ő programja garanciát jelent az államcsőd bekövetkezése ellen.

Beszélt arról is, hogy szerinte a Fidesz álláspontja értékelhetetlen, mert nincs programja a gazdasági válság megoldására.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke szombaton, az országos választmányi ülés után jelentette be: Bokros Lajos volt pénzügyminiszter elvállalja az MDF EP-listavezetését.

A küldöttek között, akik 48-44 arányban fogadták el az EP-listát, heves vita bontakozott ki a választmányi ülésen. Olajos Péter még szombaton, az ülés után közölte, hogy kilép a pártból, vasárnap pedig Csáky András jelentette be: nem ért egyet a választmányi döntéssel, ezért kilép az MDF-ből.

Bokros Lajos a Magyar Televízió műsorában minderre közölte: nem foglalkozik az MDF belső ügyeivel.

Hangsúlyozta: tiszteletben tartja azoknak a küldötteknek a véleményét, akik nemmel szavaztak a választmányi ülésen a párt EP-listájára. Hozzátette azonban: nem volt igazuk, mert a 21. század kihívásaira nem lehet többé 20. századi válaszokat adni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

saxo
2009. március 9. 10:55
Ez a figura is volt már minden, csak még akasztott ember nem....! Ámbár, ami késik, nem múlik.

Bokros tipikus képviselője "Móriczka" tipusú liberálkommunista közgazdászoknak. Ahogy Móriczkának mindenről a baszás, ezeknek a figuráknak mindenről csak a megszorítás jut az eszükbe. Csak az a kérdés, hogy ehhez miért kellett öt évet seggelni az egyetemen, az adófizetők pénzén?

Orbán programját majd megismerheti, ha itt lesz az ideje, azaz a választási kampány. Ámbár, ha meghallgatta volna Orbán évértékelö beszédét, megismerhette volna a majdani kormányzás fő vonalait. Amelyben, - hál'istennek - neki semmi, de a fajtájának sem sok szerep jut majd...!


Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását