2024. május 7. - Gizella

"Arcképcsarnok" segítené a képviselők munkáját?

A parlamenti képviselők munkáját nagyban segíti, ha ismerik a korábbi honatyák tevékenységét - mondta Budapesten csütörtökön Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke abból az alkalomból, hogy bemutatták Murádin Jenő művészettörténész feldolgozásában Szathmár
2008. december 11. csütörtök 12:25 - Hírextra
A házelnök "fantasztikus kezdeményezésnek" nevezte a könyvet, és hangsúlyozta, hogy a parlamentarizmus története sok büszkeségre adhat okot. A könyv lehetőséget nyújt arra, hogy az olvasók az ország múltjára, annak egy részére visszatekintsenek, mert "az 1841-1843-as diéta résztvevőin keresztül is megismerhetik ezt a korszakot" - folytatta.

Szili Katalin kitért arra, hogy a kötetben különböző történeti forrásokból idézetek is szerepelnek az erdélyi országgyűlési képviselőktől. Nagy megtiszteltetésnek mondta, hogy az előszót ő írhatta a kiadványhoz, amely "egyfajta ajándéka saját közös kultúrtörténetünknek".

Várszegi Asztrik püspök, pannonhalmi főapát "igényes, tartalmas, nagyon szép könyvnek" mondta Murádin Jenő könyvét, amelyet az Országgyűlés támogatásával a Magyar Egyháztörténeti Enciklopédia Munkaközösség adott ki. Véleménye szerint a könyv "küzdelmes, de reményteli korszak megörökítője".

Murádin Jenő a kötettel kapcsolatban kiemelte: nem Szathmári Pap Károly művének reprint kiadásáról van szó, mert a kötet első részében az abban szereplő litográfiák keletkezésének körülményeivel, történetével foglalkozik, az arcképek mellé pedig hosszabb-rövidebb terjedelemben közölte az adott képviselőről a legfontosabb tudnivalókat, kiegészítve felszólalásaik egy-egy részletével.

A szerző közlése szerint a kötet kiadásának lendületet adott, hogy nemrégiben Kolozsvárott 54 arckép került elő, amelyekről addig nem tudtak. Ezeket kiegészítették a már meglévőkkel, így 71 képet tudtak betenni a kötetbe. Így az erdélyi országgyűlés képviselőinek egyharmadáról készült kép kerül az olvasók kezébe.

Fontosnak tartotta, hogy a könyv betekintést nyújt az akkori erdélyi társadalom szerkezetébe, mert a képviselők között szerepeltek főnemesek, köznemesek, szász polgárok, székelyek, egyházi személyek, katonatisztek is.

Zombori István művészettörténész a könyvbemutatón arról beszélt, hogy a kötet megjelentetése "fontos történeti és erkölcsi adósság törlesztése", gesztus a határon túli magyaroknak, egyben fontos képzőművészeti alkotások elemzése.

Elmondta, hogy Szathmári Pap Károly a XIX. század közepén a képviselők ábrázolásával az akkori politikusoknak, például Wesselényi Miklósnak, Bethlen Farkasnak, Kemény Domokosnak, Jósika Sámuelnek adta meg a tiszteletet. Fontosnak tartotta, hogy a most megjelent kötet eljusson Romániába is.

Sümegi György művészettörténész Murádin Jenőről méltatásában közölte, hogy az erdélyi művészet kutatói közé tartozik, többek között Barabás Miklós festőművészről és Szathmári Pap Károlyról, "a XIX. század élvonalbeli művészéről" írt monográfiát, ezenkívül elemezte Fadrusz János Mátyás királyról készített kolozsvári lovasszobrát, és jelentetett meg kiadványt a Gyergyói-medence művészetéről.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását