2024. május 4. - Mónika, Flórián

Szili tárgyalóasztalhoz ült a szlovák házelnökkel

Néhány perccel délután négy óra után megkezdődött a magyar-szlovák házelnöki találkozó Komáromban. Szili Katalin és Pavol Paska a tervek szerint egy órán át tárgyal majd a kétoldalú kérdésekről.
2008. december 3. szerda 16:48 - Hírextra
"Nagyon szeretném, ha (...) a szlovák-magyar alapszerződés különböző cikkelyeiben foglaltaknak megfelelően tisztáznánk azokat a kérdéseket, amelyek ma a két ország közti feszültséget jelentik. Én elsősorban ezt várom a találkozótól" - mondta Szili Katalin a találkozó előtt az MTI-nek. A házelnök békés hangulatú tanácskozásban bízik.

Nyilván minden egyes részletkérdésben nem fogunk tudni megállapodni - hangsúlyozta az Országgyűlés elnöke.Szili Katalin hozzátette: reméli, hogy nemcsak retorikai eredménye lesz a találkozónak.

A találkozó kiemelt témái között szerepel majd a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumával és a nyelvhasználattal kapcsolatos kérdések csakúgy, mint a kisebbségi jogok kérdése.A parlamenti elnököket Zatykó János, Komárom polgármestere köszöntötte a városházán. A találkozón részt vesz Heizer Antal, Magyarország pozsonyi nagykövete is.

A két házelnök azt követően ült tárgyalóasztalhoz a komáromi városházán, hogy a szlovák parlament szerdán arról döntött: kétnyelvűek lesznek a földrajzi megnevezések a szlovákiai kisebbségi tankönyvekben. A döntés értelmében az első helyen a kisebbségi megnevezés lesz, azt követi a hivatalos szlovák megnevezés.

Ezzel párhuzamosan a szlovák miniszterelnök elutasította magyar partnere hatpontos javaslatcsomagját, amelyet a novemberi révkomáromi találkozón fogalmazott meg Gyurcsány Ferenc kormányfő kisebbségi kérdésekben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását