2024. április 29. - Péter

Kennedy-bizottság okán sürget az SZDSZ

Az SZDSZ azt kezdeményezi, hogy a kormány a lehető legrövidebb időn belül foglalkozzon a Kenedi-bizottság jelentésével, és döntsön az azzal összefüggő kérdésekről - mondta szombati budapesti sajtótájékoztatóján Gulyás József.
2008. november 8. szombat 15:57 - Hírextra
A párt ügyvivője emlékeztetett rá, hogy az iratvizsgáló bizottság csaknem két hónapja adta át jelentését a kormánynak, és azóta a liberálisok véleménye szerint nem történt semmi.

A szabad demokraták egyúttal azt is kezdeményezik, hogy érdemi jogalkotó munka induljon el az ügyben. Gulyás József szerint nem késlekedhet a Kenedi-bizottság által megfogalmazott úgynevezett dossziétörvény megalkotása sem, amely garanciát adna az iratok nyilvánosságára.
Az SZDSZ azt is kéri, hogy a kormány tegye egyértelművé a tudományos megismerés garanciáit. Elmondta, ha ezt nem teszik meg, akkor a szabad demokraták saját kezdeményezésekkel állnak majd elő, készek saját törvényjavaslatokat megfogalmazni.

Gulyás József szerint a pillanat történelmi, mert egy nagyon komoly, szakmailag megalapozott iratfeltárás után a közvélemény szembesülhet azzal, hogy miként működtek az állambiztonsági szolgálatok, és hogy a rendszerváltás után a Nemzetbiztonsági Szolgálat, illetve a mindenkori kormány hogyan tartotta vissza a nem jogállami módon működő szolgálatok iratait.

A Kenedi-bizottság jelentéséből Gulyás József szerint kiderül, hogy a magyar közvélemény manipulálása, az információk indokolatlan visszatartása a rendszerváltás után sem szűnt meg. A közvélemény figyelmét az ügynökkérdés és az átvilágítási eljárások körüli viták kötötték le, de az állambiztonsági szolgálatok működésének feltárása elmaradt. Az sem tisztázott, hogy a rendszerváltás utáni iratmegsemmisítések hogyan zajlottak.

Az SZDSZ szerint feltárható ez a jelenség, megnevezhető a felelősök köre.
A párt ezért azt is kezdeményezi, hogy a kormány a lehető leggyorsabban döntsön az évtizedekre titkosított mágnesszalagokon őrzött információk feltárásáról, archiválásáról, és e munka során biztosított legyen a civil kontroll.

A sajtótájékoztatón Magyar Bálint, a párt országgyűlési képviselője azt mondta, hogy Szlovákiában az internetről kérhetők le az egykori csehszlovák titkosszolgálatok iratai, és az egykori NDK titkosszolgálatának irataihoz is hozzá lehet férni. Magyarországon viszont csak a besúgók jelentéseihez és a jelentések összegzéseihez lehet hozzájutni. Nem hozzáférhetők a lehallgatási jegyzőkönyvek, a telefonbeszélgetések jegyzőkönyvei, a fotók, a filmek és az operatív jelentések, amelyekkel a titkosszolgálati akciókat szervezték. Magyar Bálint szerint a legkülönbözőbb politikai erők csaknem két évtizede akadályozzák, hogy hozzá lehessen férni ezekhez az iratokhoz. "Úgy látszik, hogy zsarolják és használják azokat az embereket, akik érintettek voltak ezekben a tevékenységekben" - mondta.

A képviselő szerint a megfigyeltek számára korlátozás nélkül hozzáférhetővé kell tenni a rájuk vonatkozó iratokat, csak mások bizalmas adatait szabad titokban tartani. Azt mondta, ha a törvényhozás képtelen megoldani ezt a problémát, akkor más eszközöket kell keresni, de azt kérdésre sem árulta el, hogy mire gondol.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását