2024. április 29. - Péter

Orbán: nekünk van a legrosszabb kormányunk

Orbán Viktor szerint Magyarország a világ egyik legrosszabbul kormányzott országa, amelyet saját kormánya helyett a nemzetközi pénztőke védett meg az államcsődtől, ugyanakkor egy hiteles kormánnyal hat hónap alatt el lehetne érni, hogy jelentősen csökkenj
2008. november 4. kedd 22:23 - Hírextra
A pártelnök szerint Magyarország a világ egyik legrosszabbul kormányzott országa, amelyet az államcsőd szélére sodort a szocialista, korábban MSZP-SZDSZ kormány. Szégyennek nevezte, hogy Magyarországot a saját kormánya helyett a nemzetközi pénztőke védte meg az államcsődtől.

A pártelnök szerint azonban a Nemzetközi Valutaalap (IMF) hitelével Magyarország még "nincs kinn a vízből", az államcsődöt ugyan elkerültük, de itt maradt a munkanélküliség, a szociális válság és a megélhetési nehézségek. Orbán Viktor szerint a magyar költségvetésnek most ezekre a bajokra kellene választ adnia, de ehelyett a kormány "félrekezeli a betegséget". A Fidesz elnöke szerint fennáll a veszélye, hogy a magyar gazdaság benne maradhat egy "adósrabszolgaságban", vagyis mindig annyi hitelt kap, hogy vissza tudja fizetni az előző kölcsönöket, de "soha sem fog levegőhöz jutni".

A politikus megismételte, hogy a Fidesz az európai országokhoz hasonlóan gazdaságélénkítést, "patrióta gazdaságpolitikát" és 10 milliárd eurós növekedési csomagot javasol, 5 milliárdos adócsökkentéssel, valamint a kis- és közepes vállalkozások 5 milliárdos támogatásával, ami az uniós források átszervezését jelentené.

Az ötmilliárd eurós adócsökkentés forrására vonatkozó kérdésre Orbán Viktor azt mondta: Magyarország ma évente 500 milliárd forintot fizet azért, mert hiteltelen kormánya van. A Fidesz elnöke azonban úgy véli, ez nem adottság, mert - mint fogalmazott - a kormányokat nem a "jóisten nevezi ki", és a politikai irányvonalat sem a "gondviseléstől kapjuk", hanem a magyar emberek alakítják ki maguknak.

Szerinte egy, a magyar emberek és a nemzetközi pénzvilág és politikai világ bizalmát élvező kormánnyal, óvatos becslés és a Fidesz szakértőink számításai szerint hat hónapnyi idő alatt olyan állapotot lehet elérni, hogy magyar államadósságot a mainál lényegesen alacsonyabb kamatozással lehet finanszírozni, így egy évben 400, de inkább 500 milliárd forintot meg lehetne takarítani. Emellett a korrupciót és bürokráciát kellene visszaszorítani - tette hozzá.

Orbán Viktor a helyzet optimális megoldását még mindig az előre hozott választásban látja, de mivel az SZDSZ ezt nem támogatja, így ennek nincs parlamenti többsége.

Szerinte a szocialistáknak kell megoldaniuk a vezetési válságot, mert az ország nem engedheti meg magának, hogy csak azért, hogy a szocialisták változatlan felállásban kormányozzanak, minden évben kifizessünk több száz milliárd forintot úgy, hogy közben elvesznek a nyugdíjakból, a fizetésekből és általában szociális bizonytalanságba sodorják az országot.

Orbán Viktor a magyar ellenzék kezében nem lát "semmilyen eredménnyel kecsegtető lehetőséget", mint mondta, a Fidesz javaslatai mögött nincsen többség, mert sem az MDF, sem az SZDSZ nem támogatja őket.

Mint mondta, az ellenzéki pártoknak nem a kormánnyal kell összefogniuk, hogy "lenyelessék az emberekkel a békát", vagyis a megszorításokat, hanem az emberekkel kell összefogniuk, hogy a megváltoztassák a politikai helyzetet.

Erkölcstelennek, igazságtalannak és emberileg is elfogadhatatlannak nevezte, hogy miközben a rossz kormányzás hibáit nem javítják ki, elvesznek a nyugdíjakból és a fizetésekből.

Orbán Viktor az IMF-hitelről szólva azt mondta: jelenleg "zsebszerződés jellegű megállapodásnak tűnik", amely nem tudjuk pontosan, miről szól, mennyi a futamidő, hogyan lehet lehívni, hogyan kell visszafizetni, mekkora a kamat és miben számolják a kamatozást.

Szerinte nem szerencsés, hogy úgy kell tárgyalni a költségvetést, hogy senki sem látta az annak alapjául szolgáló nemzetközi szerződést. Arról is beszélt, hogy hallani olyan híreket, amelyek szerint a hitel egy része nem a költségvetéshez megy, hanem a Magyarországon működő külföldi tulajdonossal rendelkező bankok számára biztosít forrást.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását