2024. április 26. - Ervin

Gyűljünk össze – videóval

Vannak dalok, amelyek örökérvényűségük folytán időről-időre annyira megtetszenek a zenészeknek, hogy mindenképpen meg akarják mutatni a világnak, hogy ők hogyan képzelik el saját verzióban. A Beatles „Come together” című száma ékes példája enn
2008. október 8. szerda 15:05 - paulson
A „Come together” a Beatles nagysikerű 1969-es "Abbey Road" című albumának nyitódala. Keresve sem találhattak volna a koronghoz jobb felütést (persze az ezt követő rész is remekül sikerült). A számot John Lennon politikai célokra írta, Timothy Leary kérte fel erre, mikor elhatározta, hogy indul Kalifornia kormányzói székéért Ronald Reagennel szemben. A kampány szlogene „Come together, joint the party” volt, a siker azonban nem ezen múlt. Az író és pszichológus életpályája megér egy misét: a hatvanas évek hippimozgalmának meghatározó alakja, támogatta a pszichedelikus drogok (főként az LSD) gyógyító célzatú felhasználásának kutatását. 1970-es bebörtönzése, majd szökése önmagában véve nem hétköznapi. Ahogy FBI ügynökök általi letartóztatása sem. Ráadásul a börtönben Charles Mansonnal szomszédos cellába rakták.

Térjünk vissza a dalhoz, melynek „meghurcoltatása” ezzel még nem ért véget! Ugyanis a nyitósor (Here come old flat-top, he come groovin' up slowly) zeneileg és szövegileg is erősen emlékeztet(ett) Chuck Berry "You Can't Catch Me" dalának kezdetére (Here come a flat-top, he was moving up with me). Arról már nem is beszélnénk, hogy Lennon a dal elején azt „sziszegi” a mikrofonba a gitárriffek előtt, hogy „shoot me” (ebből a „me” szó nem igazán hallatszik), azaz lőj le. Kegyetlen fricska a sorstól, hogy ezt valaki meg is tette.




A Come together rengeteg előadóművészt ragadott magával, természetesen nemcsak a rock világából. A popszakmából olyan nagy nevek próbálkoztak meg vele, mint Michael Jackson, Elton John, Robin Williams, a Eurythmics, a Sugababes, és Diana Ross. A rockosabb torkok sem tudtak neki ellenállni: Tom Jones, Ben E. King, Ike és Tina Turner is kísérleteztek vele, ahogyan az Oasis és a Soundgarden is prezentálta saját értelmezését.

Mai választottunk az egyik legrégebbi feldolgozása a nótának, és egy – a Beatleshez amúgy is erősen kötődő – filmben hangzott el először. Az 1978-as "Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band" névre keresztelt produkcióról van szó. A Bors Őrmester és más Beatles dalok feldolgozása köré egy elképzelt történet szálán futó filmben csak halkan merjük megjegyezni, hogy javarészt a Bee Gees által feldolgozott dalok hallhatóak. Megnyugatásul: nemcsak az Aerosmith vállalt szerepet az alkotásban: például Alice Cooper is megjelent.

A filmben az Aerosmith alakítja a Future Villain Bandet (Jövőbeli Gonosz Banda) és ennek fényében hallhatjuk tőlük a "Come together"-t, a szám egyik legjobban sikerült feldolgozását. Ennek ellenére mi az eredetire voksolnánk.


Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását