2024. április 29. - Péter

A Beatles-dalok segítenek megmozgatni az emlékezetet

A Beatles-dalok szó szerint felejthetetlen élményt jelentett emberek millióinak szerte a világon és még ma is segítenek felidézni a memória mélyén szunnyadó emlékeket - állapította meg egy hétfőn közzétett egyetemi tanulmány. A legtöbb emléket a She Loves
2008. szeptember 9. kedd 00:30 - Hírextra
A Leedsi Egyetem kutatói szerint a 40 évesnél idősebbek képesek visszaemlékezni, hol voltak, mit csináltak, amikor először hallották a gombafejűek egy-egy dalát. Ebből arra következtetnek, hogy a zene képes a legjobban megmozgatni az emberek emlékezetét.

A 69 ország több mint 3000 különböző korú személye körében végzett felmérés a legjelentősebb azok közül, amelyek valaha is vizsgálták a zene és az emlékezet összefüggéseit.

A Magical Memory Tour címet viselő felmérés kezdeményezői arra kérték a résztvevőket, hogy írják le emlékeiket a Beatles dalairól. A legtöbb válasz azoktól érkezett, akik ma 55-65 évesek, vagyis a Beatles fénykorában tizenévesek voltak.

A legtöbb emlék a She Loves You című dalhoz fűződik - az első csóktól, egy forró éjszakán át egy temetésig sok minden. A következő a sorban az I Saw Her Standing There, az Imagine (már John Lennon szólókorszakából) majd az In My life. Az amerikaiak körében az I Want to Hold Your Hand idézte fel a legtöbb emléket a megkérdezettekből.

A felmérés kiötlőit - Martin Conway és Catriona Morrison professzorokat - megdöbbentette az eredmény. Arra a következtetésre jutottak, hogy a zene képes újraéleszteni az évtizedeken át feledésbe merült emlékeket, s különösen érvényes ez a Beatles dalaira. Conway professzor szerint a zene kapcsolódik az ember személyes történetéhez, segít felrázni az emlékezetét, s alkalmas terápiára a depresszióban szenvedő emberek kezelésénél.

Egy 56 esztendős angol férfi számára a She Loves You zenéje jelentett számára soha nem tapasztalt kellemes élményt 11 éves korában. Valósággal megkukultam - mondta. Egy 57 esztendős angol hölgy számára a legfelejthetetlenebb az volt, amikor autogrammot kapott John Lennontól

Egy 62 éves angol kereskedőt Paul McCartney apja, Jim McCartney vett rá, hogy ebédidőben meghallgassák a Beatlest a Cavern Clubban. Egy 58 éves asszony 14 éves korából felidézte, amint egyszer látta autóban George Harrisont és Ringo Starrt.

Egy 55 éves tanzániai féri 11 éves korában hallotta először a She Loves You-t, s ez tette zenebolonddá, bár korábban is hallott Elvis Presleyt, Cliff Richardot, Paul Ankát és másokat. Egy 18 évesnémet lány számára az első Beatles-élmény a Lucy I The Sky With Diamonds volt, amit 6 éves korában hallott először.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását