2024. április 20. - Tivadar

A Mennyország ajtaján kopogtatva – videóval

Folytatjuk tegnap indított, híres dalokat, és szintén jelentős feldolgozásaikat felvonultató sorozatunkat. A szerző: Amerika legnagyobb folk-protest zenésze, Bob Dylan. A feldolgozó: a 90-es évek legendás rock bandája a Guns ’N’ Roses. A dal:
2008. október 7. kedd 14:30 - paulson
A mai dal eredetileg Bob Dylan szerzeménye, azonban számos feldolgozást megélt, így arra is volt már példa, hogy valaki csak ezen verziók egyikét ismerte. Az idén 67 éves dalszerző-zenész munkássága nemcsak emiatt a szám miatt emelkedik ki a zenetörténelemből. Sorai hivatkozási alappá váltak filmekben, könyvekben, dalait háborúellenes és polgárjogi mozgalmak tűzték zászlajukra. Mr. Tambourine című nótájának szövegével próbálta például Michelle Pfeiffer tanárnőként figyelmetlen és ellenséges osztályát a költészet felé terelni a Veszélyes kölykökben.

A XX. századi sci-fi irodalom egyik legviccesebb alakja, Douglas Adams pedig egyenesen a Végső Válaszhoz keresett kérdést Dylan zenés költeményéből a Blowin’ in the Windből. (Mikor a pándimenzionális lények kudarcot vallanak a kérdés kiderítésében, kitalálnak egyet a valódi helyett.) Magyarul ez a „Hány fülünk kell legyen, hogy halljuk, ha bömbölve zúg a nép?” sor, eredetileg a könyvben a dal kezdete („How many roads must a man walk down/Before you call him a man?). Mindenesetre mindkettőre érvényes válasz lehet 42.

Ennek a számnak is születtek feldolgozásai, a mostani versenyzőnk azonban a Pat Garrett és Billy, a kölyök című filmben szereplő „Knockin’ on Heaven’s Door”. A produkcióban színészként is résztvevő Dylan a számba egy haldokló ember érzéseit és gondolatait sűrítette össze. Halljuk először az ő előadásában!




Sokan, sokféleképpen nyúltak ehhez a számhoz. Említésre méltó Eric Clapton feldolgozása (ez hallható a Halálos fegyver 2. című filmben). Érdekes, hogy a popzenébe is mennyire beette magát a dallam, hiszen felhasználta - többek közt - Gabrielle Rise című számához (érdemes az első 15 másodpercet meghallgatni). A nóta életét tekintve a talán legfontosabb változást az hozta, hogy a Guns N’Roses zenekar 1987-ben elkezdte koncertjein játszani. A dal a legendás csapat tolmácsolásában felkerült a ma már klasszikusnak számító "Use Your Illusion II" című korongjukra. Az 1992-es Freddie Mercury emlékkoncerten a Guns N’ Roses szintén ezzel a számmal tette emlékezetessé fellépését a hatalmas tömeg előtt (természetesen saját dalaik mellett).
 
 


Részünkről döntetlen.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását