2024. május 6. - Ivett, Frida

Szeptember végén - videóval

Ahogy a bölcs mondás tartja: nyugtával dicsérd a hónapot, mi mégis megkockáztatjuk, hogy utolsó előtti napján elbúcsúzzunk a forrón induló, aztán durván hűvösbe forduló szeptembertől. Itt az ideje, hogy felébresszük a Green Day énekesét.
2008. szeptember 29. hétfő 14:50 - paulson
Szeptember 29-én történt pár dolog, ami alapjaiban változtatta meg a világot. Magyar vonatkozású „hír”, hogy 109 éve született Bíró László, akinek nevéhez fűződik a golyóstoll feltalálása. Ékes bizonyítéka a nemzetek hálájának, hogy több világnyelvben kitalálója után nevezték el az íróeszközt, angolul „biro-pen”, franciául „biron” hangsorok utalnak rá.

A franciák minden bizonnyal kevésbé szívesen gondolnak a nap egy másik híres szülöttjére, a „Nílus bárójára”. 250 éves lenne ma az a Nelson admirális, akinek irányítása alatt állt az a flotta, amely Trafalgárnál 1805. október 21-én legyőzte Napóleon vízi seregét, és ezzel végképp romba döntötte Anglia meghódítására irányuló terveit. Nelson sikerét nem ünnepelhette meg, ugyanis elesett a csatában.

Az angol bűnözőknek sem ez lehet a kedvenc évfordulójuk: 1829-ben ezen a napon alapították meg üldözésükre a Scotland Yardot a brit fővárosban. Arról nincs információnk, hogy a szélmalmok miként ítélik meg Cervantes tevékenységét. Mindenesetre a megújuló energiaforrások ezen típusa elleni harcot folytató Don Quijote de la Mancha lovag atyja is ma ünnepelné születésnapját, ha egy ember megélhetné a 461 éves kort.

Mindezek ellenére a mai dal az Atlanti-óceán másik feléről érkezik. A Green Day 2004-es albumának negyedik kislemezére reflektálva, melynek címe: „Wake Me Up When September Ends”, azaz ébressz fel mikor vége lesz szeptembernek. A számról sokan azt hitték, hogy a szeptember 11-ei terrortámadást feldolgozó dal, azonban Billy Joe Armstrong (énekes) elárulta, hogy édesapja korai haláláról szóló vallomás a szám.

A szeptember búcsúztatásához azonban nemcsak a Green Dayt hívtuk: segítségünkre lesz az angol mezőnyből Oasis, a Travis. Sőt Eminem közvetítésén keresztül egy picit az Aerosmith is beszáll a közös dalba. Jön a „Boulevard of Broken Songs”, az egyik legjobban sikerült számösszemosós próbálkozás (az elkövető Party Ben).



Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását