2024. április 28. - Valéria

Párttagot az űrbe!

Kína újra az űrbe készül. A negyedik kínai tajkonauta már nemcsak az űrhajó ablakain át figyelheti a Nagy Falat, de tízmillió eurós kabátkájában ki is sétál az ajtón. Így Csaj Cse-kang lesz az első kínai, aki lábait a kozmosz sötét ösvényére helyezi.
2008. szeptember 17. szerda 07:29 - Pénzes Dávid
Kis lépés lesz ez Csaj Cse-kangnak, de nagy a Kínai Népköztársaságnak. Az illető űrhajós lett ugyanis kiválasztva, hogy nagy népi demokratikus országának nevében először lépjen ki a világűr kies magányába. A világban ma körbenézve ez apró hírnek tűnik: eltörpül a hitelválság gyűrűzése, az amerikai elnökválasztás, vagy az orosz-EU viszony rendezése mellett.

Űrséta
Az űrséták során a legnagyobb veszélyt űrszeméttel vagy mikrometeorittal való találkozás jelenti. A Földtől 300 km-re, egy átlagos űrrepülőgépes küldetésen a pályasebesség 7.7 km/s. A hatalmas sebesség miatt egy jelentéktelen részecske (pl. egy apró festékszemcse, mint a különböző űrtevékenységek során legjellemzőben az űrbe juttatott űrszemétfajta) kinetikus energiája is olyan nagy, hogy komoly károkat okozhat. Minden űrrepülés során keletkezik űrszemét, a probléma egyre nagyobb méreteket ölt.
Mégsem szabad elmenni mellette, mert a jelentősége túlmutat magán a tényen, hogy kilép-e az űrbe Cse-kang, vagy nem. Az, hogy ez létrejöhet véglegesen és visszavonhatatlanul bebizonyította, hogy Kína a nagyhatalmak sorába lépett. Néhányan mondhatják, hogy „persze, ezzel már régen tisztában vagyunk”. Ám az ilyen beszólások inkább a jövőnek szólnak, predesztinálják a félelmeinket. Azt a jövőt, amit sokak szerint a „nagy kínai veszedelem” jelent majd ránk nézve. Azon, hogy a kínai gazdasági terjeszkedés jó-e vagy nem, lehet vitatkozni. A tényen azonban, hogy ez egyre agresszívabban folyik nem. Az űrhajós felküldése pedig ennek a folyamatnak egy komoly állomása.

Azzal, hogy Kína képes űrhajóst küldeni a világűrbe (űrhajón) már öt éve tisztában vagyunk. Azóta másik két űrhajós is megtette ugyanezt. Mégis, az űrséta megtétele, vagyis hogy az űrhajós elhagyja a kabint - azonban egy minőségileg más szintet és technológiát jelent. Sokkal aprólékosabb tervezést és felkészülést, mint az űrséta nélküli fellövések. A szovjeteknek ez négy évig tartott. Jurij Gagarin 1961-es felszállása után Alekszej Leonov 1965-ben bújt ki az űrhajón kívülre. Ezzel ő lett az első aki, földlakóként kisétált az űrbe. A kínaiaknak ugyanez öt évig tartott, de ne feledjük a hatvanas években az űrverseny mindennél fontosabb volt, a két szuperhatalom minden energiáját, és kapacitását erre fordította.



De miért is olyan fontos ez?

Ennek a jelentősége abban rejlik, hogy jelenleg az űrkutatás igényli a világ legmodernebb laboratóriumait, technikai vívmányait, és úgy egészében véve háttériparát. Ezekből következően pedig óriási a tőke és energiaigénye. Vagyis csak olyan ország vághat bele saját űrkutatásának fejlesztésébe, amelyik mindezekkel rendelkezik. Ha nem megy, akkor össze kell fognia: ahogy azt Európa országai is teszik. Kína viszont egyedül jutott el oda, ahol tart. (Az ipari kémkedés lehetőségét tekintsük rosszindulatú vádnak.)

Kínában a nyolcvanas évek elejétől kezdődően olyan ipari-, és kutatás-fejlesztési háttér épült ki, ami képes volt eljutni az űrséta rendkívül összetett és bonyolult kifejlesztéséig. Mindez természetesen azért kezelendő kiemelten, mert az űrséta (és persze általában az űrkutatás) egy különleges a típusú fejlesztési ág. Mivel még egészen gyerek-, sőt inkább csecsemőcipőben jár, ezért mindent szinte a semmiből kell kitalálni.



Leonov kalandja
Az újfajta egyenruhába öltözött Leonov kimászott a zsilipbe, majd onnan kilépett a bársonyfekete semmibe. Szabadon lebegett tova az űrhajótól, mindössze egy 5 méteres köldökzsinór kapcsolta a biztonsághoz. Az ámulatnak azonban nagyon hamar vége szakadt, a tervek szerint összesen 12 percnyi kinntartózkodás volt engedélyezve. A visszaindulásnál az űrruha megtréfálta a nem kellő gondosságú csapatot. A belső nyomás kifelé feszítette a ruha puha falát, amitől Leonov az űrséta végén úgy nézett ki, mint egy Michelin-baba. Ezért lábbal előre – az előírt pózban – nem is tudott visszamászni a zsilipbe, de a legnagyobb meglepetésére fejjel előre sem. Ekkor drámai tettre szánta el magát az űrhajós: elkezdte leereszteni a ruhájából a nyomást. Ez életveszélyes mutatvány volt de végül sikerült visszabújni a zsilipbe. Ám rossz pózban volt, a lábával nem tudta bezárni az ajtót maga után. Meg kellett fordulnia, de a zsilip nem erre volt tervezve, és a levegője is fogytán volt. Saját bevallása szerint is hihetetlen erőfeszítésébe került becsukni az ajtót. Ömlött róla az izzadtság, az ájulás szélére került.
A hosszasan tartó és számtalan típusú fejlesztés során olyan melléktermékek kerülhetne ki, melyek az ipar más területein (is) átütőek lehetnek. Vagyis az űrkutatás az ország iparának egészét felfuttathatja. A külföldi szakértők becslése alapján ma Kínában évente 1,5-2,2 milliárd dollárt kap az űrkutatás — ez Japán hasonló célú ráfordításaival egyezik meg, de elmarad az ESA 6 milliárd és a NASA (nem katonai célú) 15,5 milliárd dolláros költségvetése mögött.

Az első kínai asztronauta Jang Li-Vej alezredes 2003-ban a Sencsou 5 fedélzetén tette meg történelmi utazását. Ma már számunkra is az, viszont öt évvel ezelőtt még mindenkit meglepett. Az addig csupán milliárdos népességéről, a kommunizmusról, és az emberi jogok eltiprásáról ismert ország egycsapásra űrnagyhatalommá vált.

A párttag tajkonauta

A mostani bejelentés az űrsétát szeptember 26-re prognosztizálja. A 42 éves Csaj Cse-kang ezredes 1998-tól vesz részt űrhajós (ahogy Kínában mondják tajkonauta) kiképzésen. A Sencsou-7 típusú űrhajó szeptember 25-én indul útjára háromfős legénységgel. Csaj két társa, Liu Po-ming és Csing Haj-peng ugyancsak a hadsereg repülőtisztjei, és természetesen mindhárman tagjai a Kínai Kommunista Pártnak. Összesen 68 órát tartózkodnak majd a kozmoszban.

A nyílt világűrben előreláthatóan 40 percet fog tölteni. Eközben útjára bocsát egy kis műholdat, amely felvételeket készít űrsétájáról. Cse-kang űrruhája mintegy 10 millió eurónyi összegbe került, és lényegében orosz szkafandertechnológia alapján készült..
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását