2020. december 4. - Borbála, Barbara

Egy hét a vízben az űrkutatás szolgálatában

Egy egész hétre vízbe és teljes semmittevésbe merül 15 moszkvai önkéntes Stanislaw Lem zseniális lengyel sci-fi-író Pirx kapitányának mintájára, hogy segítségükkel kikísérletezzék, melyek az optimális módszerek az űrhajósok izomtónusának fenntartására a s
2008. augusztus 29. péntek 11:58 - Hírextra
Az Orosz Tudományos Akadémia Orvosbiológiai Intézetében végzett kísérlet alanyainak annyival könnyebb a dolguk Pirxénél, hogy esznek, isznak, tévézhetnek, kérhetik a víz hőmérsékletének változtatását, s ha mindebben kimerültek, alhatnak, de mindezt csakis a hátukon vagy az oldalukon fekve tehetik. Emellett fólia védi őket a víztől, s naponta egyszer 15 percre kimehetnek az illemhelyre.

Ezúttal a kutatók három módszert próbálnak ki. Az egyik ötfős csoport medence- és combizomzatát árammal stimulálják - ez kicsit fájdalmas. További öt önkéntesnél az intézetben kidolgozott "csodacipőt" alkalmazzák. Ez ritmikus nyomást gyakorol a talpra, olyat, amilyet a járás is előidéz, és érdekes módon "becsapja" a központi idegrendszert, amely így bizonyos mértékig "mozgatja", vagyis edzi az izmokat. Végül a harmadik csoportnak még ennyi változatosság sem jut: ők egyszerűen csak teljes semmittevésben hevernek.

Az önkéntesek többnyire egyetemisták, de olyanok is akadnak közöttük, akik a kíváncsiságtól vezérelve szabadságot vettek ki e célra munkahelyükről.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását