2024. április 25. - Márk

Elköltöznek az űrhajók

Új szakasz kezdődik az európai, s ezzel együtt az orosz űrprogram történetében: a világhírű Szojuz-űrhajók új támaszpontra, a dél-amerikai Francia Guyanában lévő európai űrközpont közelébe költöznek, s jelentős részüket a jövőben innen bocsátják fel.
2008. augusztus 16. szombat 17:24 - Hírextra
Sciences et Avenir című francia tudományos havilap internetes oldalán olvasható beszámoló szerint azt tervezik, hogy Szojuz-rakétákat 2009 nyarán bocsátják fel először erről az új helyszínről. A költözés oka nagyon egyszerű: a bajkonuri bázis távol van az ideális fellövési körzettől, azaz az Egyenlítőtől, s emiatt a rakéták hordozókapacitásuk jelentős részét nem tudják kihasználni. (Az északi szélesség 45. fokán lévő Bajkonurban felbocsátott Szojuz 1,7 tonnás hasznos terhet tud geostacionárius Föld körüli pályára állítani, míg az 5. északi szélességi fokon, azaz az Egyenlítő közvetlen közelében lévő európai űrközpontból, kihasználva a Föld felületének ottani nagyobb forgási sebességét, már 2,7-3,1 tonnát.) Ráadásul Bajkonurt - hiába épült annak idején a pusztába - ma már lakott területek veszik körül, azaz a visszaeső rakétadaraboknál fennáll egy tragédia kockázata, míg a Francia Guyanából indított rakéták leváló egységei az óceánba hullanak.

A költözésről szóló megállapodás 2005-ös aláírása óta 120 hektárnyi trópusi őserdőt irtottak ki az új kilövőhely létesítése végett, megkezdődtek a földmunkák, sőt már el is készült a hatalmas betonteknő, ahonnan majd a Szojuz-rakéták startolnak. 2008 tavaszán a helyszín már készen állt arra, hogy elkezdjék felszerelni a kilövőállást: ennek elemei idén júliustól hajón érkeznek. Később pedig jönnek majd a Szojuz-űrhajók: gyártási helyükről, a Moszkvától 900 kilométerre levő Szamarából szárazföldi úton, majd szintén hajókon juttatják el ezeket Francia Guyanába.

A Science et Avenir szerint az oroszok azt követelték, hogy minden olyan legyen, mint amihez Bajkonurban hozzászoktak. Az azonban gondot okoz, hogy az új helyszínen minden szerkezetnek meg kell felelnie az EU-normáknak - márpedig az orosz eszközök még távol állnak ettől. S persze az oroszok számára teljesen újak lesznek az időjárási körülmények (Bajkonurban hozzászoktak a fagyokhoz, itt viszont trópusi a klíma), valamint a biztonsági és a munkajogi szabályok (csak egy példa: új munkahelyükön a francia jogszabályoknak megfelelően a munkahét mindössze 35 órás...)

A Szojuz-rakéták a világ legmegbízhatóbb hordozóeszközei, a sikeres indítások aránya meghaladja a 98 százalékot. Így azután a guyanai fellövések értékesítésére létrehozott francia-orosz közös vállalat vezetői biztosak a sikerben, a megrendelések özönében. Ráadásul a jövő évtől a Szojuz lesz az egyedüli hordozóeszköz a világon, amelyet szükség esetén akár három különböző országból is felbocsáthatnak, hiszen egyelőre még marad a bajkonuri bázis is (ez főként az emberekkel végrehajtott űrrepülésekre, azaz az űrhajósok fellövésére szolgál majd), illetve az oroszországi, plesszecki kilövőhely.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását