2024. április 27. - Zita

Belőlünk szakadt ki

A Holdat sokáig teljesen száraznak, vízmentesnek hitték, de kiderült, hogy ez nem igaz. A Holdon talált víz arra utal, hogy a Föld és kísérő égiteste egykoron egységet alkotott - legalábbis erre következtetnek amerikai kutatók a holdkőzetek víztartalmának
2008. szeptember 13. szombat 16:30 - Hírextra
Ennek egyik újabb bizonyítéka, hogy az Apollo 11, 15 és 17 fedélzetén az amerikai űrhajósok 1969 és 1971 között mintákat hoztak a holdkőzetből a Földre, s kiderült, hogy az vízmolekulákat tartalmaz. Ezek pontos azonosítására az amerikai Brown egyetem kutatócsoportja, Alberto Saal vezetésével tömegspektrométeres vizsgálatokat végzett, s ezek nyomán bebizonyították: a bazaltkőzetekben talált víz egykoron a Hold mélyében volt, s a vulkánkitörések során került a felszínre - írta a Science et Vie című francia tudományos havilap szeptemberi számában.

A kutatócsoport szerint a Hold-magmában a víz koncentrációja 745 ppm (parts per million - ezred ezrelék) volt, ami nagyon közel állt a földi magma víztartalmához. Mindez tehát - mint a lap írja - "nem mond ellent" annak a feltételezésnek, hogy a Hold a Földből alakult ki 4,5 milliárd évvel ezelőtt, amikor egy Mars-nagyságú bolygó a Földnek ütközött, s jelentős anyagtömeget szakított ki belőle. Más tudósok viszont kételkednek, azt állítva: egy ilyen ütközés nyomán minden víznek el kellett volna párolognia. Úgyhogy további kutatásokra lesz szükség a kérdés eldöntésére.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását