2024. május 3. - Tímea, Irma

Teszt és totó a romasátorban

Magyarok és külföldiek egyaránt felkeresik a Sziget fesztiválon az Amaro Drom - Ember az Emberért Roma Alapítvány sátrát, ahol egyebek mellett nyelvi totóval, kulturális, szociológiai és diszkriminációs tesztekkel is várják az érdeklődőket.
2008. augusztus 16. szombat 20:24 - Hírextra
Mint azt Fris E. Katalin, az Amaro Drom című lap szerkesztője az MTI-nek elmondta, míg a sátorba ellátogató magyarok általában az összes tesztjüket kitöltik, a külföldi vendégeket leginkább a diszkriminációs teszt érdekli.

Érdekességként említette, hogy a tesztnél, amelyben különböző helyzetekről kell megmondani, jogilag diszkriminációnak minősülnek-e,
a külföldiek általában szigorúbbak. Ezt Fris E. Katalin azzal magyarázta, hogy saját országuk jogrendje szerint értelmezik a kérdéseket, és így sokszor olyan helyzeteket is diszkriminatívnak ítélnek, ami a magyar jogban nem minősül annak.

Bár a romák az Európai Unió legnagyobb kisebbségét alkotják, számos külföldi, aki a sátorhoz vetődik, nem sokat tud róluk. Két holland fiatalember, aki nézelődés közben egy diszkriminációs tesztre tért be a sátorba, elmondta, hogy náluk nem sok roma él, ám a törökök és muszlimok elleni diszkrimináció a holland társadalomban is megjelenik, munkavállaláskor például a kisebb cégeknél erős diszkriminációval kell szembenézniük.

Az Amaro Drom sátrában, amely anyagi okok miatt csak a fesztivál harmadik napjától, péntektől várja a látogatókat, az Amaro Drom Alapítvány, a Roma Parlament és a Fővárosi Önkormányzat Cigányházának (Romano Kher) munkatársaival lehet beszélgetni a három szervezet működéséről és programjairól, de a cigány nyelvekkel kapcsolatos kérdésekre is választ kap a betérő.

Kitöltheti például a nyelvi totót, amelyből megtudható, hogy milyen cigány jövevényszavak vannak a magyar nyelvben. A vállalkozó kedvűeket egy nehezebb teszt várja, amelyből a többi között kiderül, hogy a "séró" eredeti jelentése nem "frizura", vagy "haj", hanem "fej". Mint azt Fris E. Katalin elmondta, a nehezebb teszten is általában az emberek harmada jól teljesít. A könnyebb teszt esetében - amelyből megtudható például, hogy a "csávó" eredeti jelentése cigány fiú, és a "kéró" a házat jelentő "kher" szóból alakult ki - ez az arány 50 százalék.

A sátorban a roma kultúrából is ízelítőt kapnak az érdeklődők, láthatók Váraljai Szandra, az Amaro Drom munkatársának romákról készült fotói, de több roma festőművész, úgy mint Oláh Jolán, Vári Zsolt, Farkas Ervin, valamint Gyügyi Ödön munkáinak repro változata is megtekinthető.

Az Amaro Drom vendége a Szigeten Kovalcsik Katalin, a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézetének munkatársa és Nelly Sherbmit, francia képzőművész, akivel karkötőt készíthetnek az érdeklődők. Vasárnap pedig cigány táncház várja a táncos lábúakat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását