2024. május 3. - Tímea, Irma

Egy perc egy embernek

Régi hagyományát megújítva a Szigeten is folytatja a konvenciók elleni küzdelmet a TÁP Színház: a formabontó előadásairól elhíresült társulat minden nap délután öttől hétig várja Egyperces Színházába a nézőket, de egyszerre mindig csak egyet.
2008. augusztus 16. szombat 14:48 - Hírextra
"Ez egy régebbi projekt, amelyet tavaly kezdtünk újra, először a Volt Fesztiválon, majd a Szigeten" - mondta el az MTI-nek a TÁP Színházban színészként és rendezőként is tevékenykedő Schönberger Ádám.

"Rájöttünk, hogy a hagyományos színház túl hosszú, itt azonban egy perc alatt lehet olyan élményt szerezni, mintha színházban lett volna az ember: a néző eljuthat akár a katarzisig, de nem törekszünk feltétlenül erre sem. Gyors, komplex élmény, egy-két vagy három hatás sűrítve, nagyjából ezt nyújtja az Egyperces Színház" - beszélt az előadás koncepciójáról a társulat tagja.

A TÁP Színház visszájára fordítja a megszokott szerepeket: "ez a produkció azért is jó, mert személyes, a néző nem egy olyan színházban ül 500 másik emberrel együtt, ahol páran játszanak a színpadon. Itt több színész van, mint néző, néha akár tíz is. Ez egészen más színházi élmény, csak neked, az egyetlen nézőnek történik az egész" - hívta fel a figyelmet Schönberger Ádám.

Mint hozzátette, az előadás minden alkalommal kissé átalakul, mert a nézőtől kapott impulzusokra reagálva a produkció is személyre szabott lesz. "Éppen ez a lényeg, hogy az Egyperces Színház mindig változik; nem csináljuk ugyanazt a Szigeten, mint a Volton, de itt is minden nap mást mutatunk be. Ezért is érdemes többször visszajönni, mert amit egyszer eljátszunk, azt soha az életben nem mutatjuk be többé" - jegyezte meg a TÁP Színház tagja.

Elmondása szerint az Egyperces Színház hosszú évek munkája: "így van már egy csomó ötlet, amit ha előveszünk, az rögtönzésnek tűnhet. Amúgy a TÁP Színház az improvizációra nagyban építő társulat, a többi előadás, például a Minden Rossz Varieté is erősen épít az improvizációs modellekre".

Schönberger Ádám hangsúlyozta: "szeretnénk az összes, színházzal járó kötöttséget levetkőzni, és levetkőztetni a nézőkről; eltüntetni annak a helyzetnek a kínosságát, mikor szépen felöltözve megyünk a színházba, és tudjuk, hogyan kell ott viselkedni. Mi a színháznak ezt a mítoszát kívánjuk tökéletesen lerombolni".

A TÁP Sátor előtt kígyózó sorból ítélve úgy tűnik, a Sziget látogatóiban erre van is igény. Pedig a társulat fizetséget kér a színházi élményért: a belépéshez egy szemetet kell hozni, és bedobni azt a bejáratnál elhelyezett kukába.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását