2024. május 3. - Tímea, Irma

A nemzetiségi hagyományoknak, kultúrának van jövője

A kisebbségi, nemzetiségi hagyományoknak, kultúrának van jövője, főként, ha nem válik a politika "játékszerévé" - hangsúlyozta Kállai Ernő, a nemzeti és etnikai jogok országgyűlési biztosa pénteken a Sziget fesztiválon, a kisebbségekről rendezett kerekasz
2008. augusztus 15. péntek 18:35 - Hírextra
A beszélgetésen Kállai Ernő mellett részt vett Nikola Parov bolgár származású zenész, Frank Ildikó, a szekszárdi Magyarországi Német Színház igazgatója, Gyurity István horvát származású színész és Skrapits Erik horvát származású énekes, a No Thanx frontembere.

Arra a felvetésre, hogy 2010-re a nemzetiségeknek lesz-e parlamenti képviselete, Kállai Ernő azt válaszolta: úgy látja, egyelőre nincs esély a képviseletre. De ha mégis megvalósul, jelentősen átrendeződik a kisebbségi közösségek élete. A nemzetiségi parlamenti képviselet "komoly" politikai húzóerő lehet - vélekedett.

Nikola Parov szerint sok Magyarországon élő kisebbség nincs tisztában a kisebbségi etikával, jogaival. Úgy látja, bizonyos kisebbségek vannak csak kitéve politikai és faji diszkriminációnak, ezt viszont a politikának kell orvosolnia - húzta alá. Kiemelte, hogy Európában a határok leomlásával irrelevánssá vált a nemzetiségi kérdés, "a nemzetiségi öntudat túl van lihegve".

Frank Ildikó felidézte, hogy másfél évvel ezelőtt a politikai csatározások miatt négyszer pályázott a szekszárdi német nemzetiségi színház igazgatói posztjára. Mint mondta, a politika nem érdekli, a német kultúra és színház mellett elkötelezett. Az a nagy álma az, hogy német nyelvű színészképzés is legyen, hiszen a szekszárdi Magyarországi Német Színház még sok színészt be tudna fogadni.
Gyurity István szerint a nemzetiségi hagyományokat nem egyszerű szinten kell megőrizni. A horvát származású színész sajnálja, hogy Magyarországon és a világ nagy részén a nemzeti érzést úgy próbálják megtartani, hogy erősen kötődnek a nemzeti szimbólumokhoz. Gyurity István támogatná a horvát nemzetiségű, amatőr társulatok létrejöttét és szeretné, ha alakulna egy multikulturális színjátszóhely.

Skrapits Erik is azt mondta, hogy nemzetiségi hovatartozása eddig előnyt jelentett számára. A fiatalember saját bevallása szerint kiáll a horvátság mellett, és arra bíztatja a horvát származásúakat, hogy őrizzék meg anyanyelvüket, vegyenek részt a nemzetiség életében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását