2024. április 26. - Ervin

Mégis vannak magyar turisták Grúziában

A Külügyminisztériumhoz érkezett bejelentések szerint mégis vannak magyar magánszemélyek a háború sújtotta Grúziában. A tárca arra kéri az állampolgárokat, hogy értesítsék a minisztériumot, ha rokonuk, ismerősük tartózkodik a kaukázusi országban - mondta
2008. augusztus 12. kedd 06:00 - Hírextra
"Kérjük, ha valakinek tudomása van arról, hogy hozzátartozója, ismerőse, barátja Grúziában van, azt a Külügyminisztérium központi ügyeletén, illetve munkakezdéstől a konzuli főosztály titkárságán jelezze" - mondta Kohári Lajos. A minisztérium központi száma az egyes körzetszám után 458-1000.

Mivel Magyarországnak nincs diplomáciai képviselete Grúziában, a Külügyminisztérium azt tanácsolja a kint lévő magyaroknak, hogy baj esetén keressék fel valamelyik uniós tagország nagykövetségét vagy konzulátusát. A legjobb, ha a német követséget keresik a magyarok - tette hozzá.

A Külügyminisztérium információi szerint legalább két magánszemély van Grúziában, velük kedden megpróbálják felvenni a kapcsolatot - mondta a helyettes szóvivő hétfő késő este az MTI-nek.

A kapcsolattartást nehezíti, hogy Grúziából jelenleg nem lehet hívást indítani, csak SMS-t tudnak küldeni Magyarországra onnan - fűzte hozzá Kozári Lajos.

Az egyénileg kint tartózkodók mellett az ENSZ és az EBESZ ottani misszióiban tíz magyar teljesít szolgálatot, ők jól vannak - mondta a helyettes szóvivő.

Napokig tartó tűzpárbaj után Grúzia múlt pénteken indított katonai támadást az országtól elszakadt Dél-Oszétia ellen, azután hogy a tbiliszi kormány úgy döntött, "helyreállítja az alkotmányos rendet" a területen. Válaszul Oroszország támadást indított a grúz erők ellen. A harcok - amelyekbe azóta Abházia is bekapcsolódott - azóta is zajlanak.

Orosz adatok szerint a háborúnak eddig több mint kétezer polgári áldozata van, grúz források több száz orosz katona haláláról beszélnek.

Az Európai Unió, az Európa Tanács, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet és a NATO is a dél-oszétiai harcok azonnali leállítására szólított fel.

Dél-Oszétia (északon) és Abházia (nyugaton) egyaránt a Szovjetunió szétesése után, az 1990-es évek elején megvívott véres háborúban szakadt el Grúziától, amely helyre akarja állítani a fennhatóságát felettük. Az 1992-ben megkötött tűzszüneti megállapodás értelmében orosz - grúz - oszét békefenntartó erők őrzik a felek között meghúzott tűzszüneti vonalat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását