2024. április 29. - Péter

Nem hozzák haza a magyar katonákat

A Külügyminisztérium nem tervezi a Grúziában tartózkodó tíz magyar állampolgár kimenekítését, mert ők az ENSZ és az EBESZ ottani misszióiban teljesítenek szolgálatot - mondta az MTI kérdésére Kohári Lajos, a tárca helyettes szóvivője hétfőn.
2008. augusztus 11. hétfő 11:08 - Hírextra
A helyettes szóvivő szerint a két nemzetközi szervezet valószínűleg folyamatosan értékeli az országban kialakult helyzetet és ha szükséges, evakuálják munkatársaikat.

Kohári Lajos hozzátette, hogy legutóbb vasárnap érdeklődött a helyzetükről és akkor azt az információt kapta, hogy jól vannak, mindannyian a körletükben tartózkodnak.

A helyettes szóvivő az MTI-nek elmondta, hogy amíg a harcok tartanak, biztosan nem utazik Grúziába Juhász Sándor nagykövetjelölt. A korábbi litvániai nagykövetet, aki 2007-től a Külügyminisztérium protokollosztályát vezette, idén április végén hallgatta meg a parlament külügyi bizottsága, amely egyhangúlag támogatta a kinevezését.

Kohári Lajos elmondta, hogy Juhász Sándor jelenleg itthon folytatja a felkészülést a poszt ellátására.
Grúziában jelenleg nincs magyar nagykövet, az országgal kapcsolatos teendőket a kijevi nagykövet látja el.

A grúz és a dél-oszét erők között csütörtökről péntekre virradóra törtek ki ismét heves harcok. Mindkét fél a másikat vádolja az ellenségeskedések kiújulása miatt.

A grúz erők azután indítottak támadást Chinvali, a dél-oszét főváros ellen, hogy a tbiliszi kormány úgy döntött, "helyreállítja az alkotmányos rendet" Dél-Oszétiában.

Az orosz erők véres harcok árán vasárnap visszafoglalták Dél-Oszétia fővárosát, Chivalit, ahová a grúz hadsereg pénteken betört. Grúzia vasárnap bejelentette, hogy kész az azonnali tárgyalásra Moszkvával az ellenségeskedés befejezéséről, katonái tűzszüneti parancsok kaptak és kivonultak a konfliktusövezetből. A harcok ennek ellenére folytatódnak.

A Szovjetunió felbomlásának idején az éledő grúz nacionalizmusra hivatkozva Dél-Oszétia vezetői bejelentették, hogy külön akarnak válni Grúziától, és - egyesülve Észak-Oszétiával - Oroszországhoz akarnak tartozni. Rövid, de heves harcok után Dél-Oszétia gyakorlatilag elszakadt Grúziától, noha nemzetközi jogi szempontból senki nem ismeri el önállóságát, még legfőbb támogatója, Moszkva sem.

Az 1992-ben megkötött tűzszüneti megállapodás értelmében orosz-grúz-oszét békefenntartó erők őrzik a felek között meghúzott tűzszüneti vonalat.

Mihail Szaakasvili grúz elnök, aki szeretné, ha országa csatlakozhatna a NATO-hoz, legfőbb céljai között tartja számon a szakadár területek visszaterelését Tbiliszi fennhatósága alá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását