2024. március 29. - Auguszta

Kormányszóvivő: a béke pártján állunk

A magyar kormány a béke pártján áll és a tárgyalásos megoldást szorgalmazza a kaukázusi konfliktusban - közölte a kormányszóvivő hétfői tájékoztatóján, újságírói kérdésre válaszolva.
2008. augusztus 11. hétfő 15:59 - Hírextra
Hozzátette: a kormány folyamatosan egyeztet az Európai Unióval, nincs eltérő álláspontja.
Napokig tartó tűzpárbaj után Grúzia múlt pénteken indított katonai támadást az országtól elszakadt Dél-Oszétia ellen, azután hogy a tbiliszi kormány úgy döntött, "helyreállítja az alkotmányos rendet" a területen. Válaszul Oroszország bombázta Grúziát. A harcok - amelyekbe azóta Abházia is bekapcsolódott - azóta is zajlanak.

A harcoknak a különböző források szerint több mint ezer halottja van.Az Európai Unió, az Európa Tanács, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet és a NATO is a dél-oszétiai harcok azonnali leállítására szólított fel.

Dél-Oszétia (északon) és Abházia (nyugaton) egyaránt a Szovjetunió szétesése után, az 1990-es évek elején megvívott véres háborúban szakadt el Grúziától, amely helyre akarja állítani a fennhatóságát felettük. Az 1992-ben megkötött tűzszüneti megállapodás értelmében orosz-grúz-oszét békefenntartó erők őrzik a felek között meghúzott tűzszüneti vonalat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását