2024. május 3. - Tímea, Irma

2,1 milliárd a Reneszánsz Év pályázataira

A Reneszánsz Év 2008 keretében az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) két körben 2,1 milliárd forint értékben hirdetett meg pályázatot. Az eredmény minden várakozást felülmúlt: az ország szinte minden részéből beérkezett 2300 pályázatból 1397 kapott
2008. június 16. hétfő 15:33 - Hírextra

Hiller István felhívta a figyelmet a 200 millió forint összértékben meghirdetett Reneszánsz túrák pályázatra, mert - mint fogalmazott - a szünidő első napján "helyes", ha egy a diákságot érintő pályázatot emel ki.

A napokban 45.128 diák kel útra, hogy "magába szívja a múlt szépségeit, a reneszánsz gondolatvilágot" - hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve, hogy az értékelő bizottsághoz 509 pályázat érkezett, melynek 82,72 százaléka megkapta a teljes összeget. Mint arra rámutatott, minden pályázó kapott támogatást.

Hiller István kitért arra, hogy bár a Reneszánsz Évről teljes mérleget a végén lehet vonni, az első öt hónap tapasztalata azt mutatja, mindenütt érdeklődéssel fogadják. "Az ország reneszánsz vetélkedésbe ment át" - mondta, hangsúlyozva: fontos, hogy az "új reneszánsz" felfogás minél több emberhez közelebb kerüljön.

Schneider Márta, az OKM szakállamtitkára a közművelődési pályázatokról szólva kiemelte: céljuk egyrészt, hogy a lehető legtöbb emberhez eljutva szakmai és infrastrukturális fejlesztésre adjanak lehetőséget, másrészt a "szakmai fehér foltokra", azaz az eddig nem preferált területekre is odafigyeljenek.

A 320 millió forint összértékben meghirdetett Közkincs programról szólva kifejtette, hogy az OKM 147 pályázatot támogatott, átlagosan a kért összeg 67 százalékát biztosítva. A legaktívabb régió az észak-magyarországi és az észak-alföldi volt 44, illetve 43 beadott pályázattal, amelyek eredményeképpen 62, illetve 63 millió forintos támogatást nyertek el.

A szakállamtitkár pozitív eredménynek tartja, hogy a beérkezett pályázatok 72 százalékát támogatásra érdemesnek találta a minisztérium a gondos, tudatos fejlesztő munkának és települési, térségi összefogásnak köszönhetően.

A 100 millió forint értékben meghirdetett Fókuszban a közművelődés című pályázattal kapcsolatban a szakállamtitkár azt említette meg, hogy a program a 8000 lakos alatti településeknek kívánt lendületet adni egyebek mellett honismereti, helytörténeti emlékek gyűjtését, feltárását, rendszerezését, falukrónika írását és megjelentetését, helyi hagyományok, népszokások felelevenítését, megjelenítését, valamint nemzeti és etnikai kisebbségek közösségi programjainak támogatását ösztönözve.

A pályázaton 144 önkormányzat szerepelt eredményesen, a nyertes pályázatok igényelt összege több mint 221,5 millió forint volt, ennek 50 százalékát tudta biztosítani a szaktárca, az önkormányzatok pedig 30 százalékos önrészt vállaltak.

Schneider Márta ismertette a népművészet továbbéltetését, a népi kultúra erősítését, értékeinek megújítását, népszerűsítését szolgáló, 210 millió forint értékben meghirdetett Tengertánc pályázatot is. Mint mondta, négy témakörben 563 pályázat érkezett be. Az értékelő bizottság 309 pályázót támogatott.

A szakállamtitkár a 200 millió forintos PUNKK pályázatcsomagról is beszélt. Tájékoztatása szerint a könnyűzene, a komolyzene, a dzsessz és a népzene kortárs előadásainak az ifjúság széles rétegeihez való eljutását segítő pályázatokon a szakmai zsűri döntése alapján 61 sorlemezes és 40 első lemezes pályázó kaphat támogatást.

Schneider Márta befejezésként a tájházak komplex fejlesztési és hasznosítási programját támogató, 110 millió forintos Tájházak a közösségért pályázatról beszélt. Elmondta, hogy 103 tájház, azaz a jelenleg működő tájházak egynegyede nyújtotta be pályázatát. 92 nyertes 500 ezertől 2,5 millió forintig terjedő összegből, 10 százalék önerő hozzáadásával valósíthatja meg elképzeléseit.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását