2024. április 18. - Andrea, Ilma

Ragyogó reneszánsz Budán

A Mátyás, a király című kiállításhoz kapcsolódóan az egykori királyi udvar pompáját, ünnepi eseményeit idézi meg hétvégi rendezvényein a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) - tájékoztatta az intézmény kedden az MTI-t. A reneszánsz év keretében megrendezett t
2008. március 25. kedd 17:10 - Hírextra
A június 30-ig megtekinthető kiállításon csaknem 400 műtárgy látható, ezek közül 29 alkotás külföldi gyűjteményből - Olaszországból, Németországból, Ausztriából, Csehországból - érkezett Budapestre.

A bemutatóhoz kapcsolódóan március 29-én az Alsóerdősori Ének-Zene Tagozatos Általános Iskola és Gimnázium növendékeinek Száll a dal című hangversenyét hallgathatják meg az érdeklődők.

Királyi, nemesi gardróbok címmel április 5-én reneszánsz viseleteket mutatnak be reneszánsz táncok kíséretében, másnap reneszánsz dallamok és népdalok csendülnek fel a múzeumban.

Április 12-én Sakkozó királyok címmel előadás hallható, a gyerekek pedig szimultánt játszhatnak, míg április 13-án a Company Canario Historikus Táncegyüttes szórakoztatja történelmi társastáncokkal a közönséget.

A következő héten, április 19-én a MÁV Szimfonikus Zenekar lép fel, míg másnap, április 20-án Széllel tündökleni címmel az Excanto Együttes ad koncertet. Április 27-én egyebek mellett reneszánsz öltözékekkel és hajviseletekkel ismerkedhetnek meg a BTM vendégei.

A múzeum május 4-i ajánlatában szerepel a Musica Profana Együttes európai reneszánsz udvarok muzsikáját felidéző koncertje. Május 10-én Helyey László színművész mesél Mátyás királyról, ezt követi egy, a királyi udvar életébe bepillantást nyújtó történelmi játék, amelynek szereplői korhű ruhákba öltözött gyerekek.

Május 11-én a Fresco Ballo Zászlóforgató és Zászlólengető Csoport műsora nyújt kikapcsolódást, május 17-én solymászati bemutatóval, másnap fegyverbemutatóval, lovagi bajvívással várja a múzeum a látogatókat - olvasható a közleményben.

Május 24-én a Weiner Leó Zeneművészeti Szakközépiskola és az Ádám Jenő Zeneiskola növendékei Szép halmok, zöld ágak című hangversenye hallható. A BTM összegzése szerint május 25-én a reneszánsz konyha ízvilágát fedezhetik fel a kíváncsiskodók, míg május utolsó szombatján a MÁV Szimfonikus Zenekar művészei a fafúvós hangszerekkel ismertetik meg a gyerekeket.

Június 14-én családi napot rendez a BTM játékos tárlatvezetésekkel, zenei és táncbemutatókkal, kézműves foglalkozásokkal, vásári portékák árusításával, de hintóra is fel lehet szállni az Oroszlános udvarban.

A múzeum beszámolt arról is, hogy a Szent Iván napjához legközelebb eső szombat éjszakán, június 21-én tartandó Múzeumok Éjszakájának programját a reneszánsz jegyében szervezik meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását