2024. április 29. - Péter

Mátyás király öröksége

Mátyás király öröksége - Késő reneszánsz művészet Magyarországon a 16-17. században címmel látható kiállítás szombattól Budapesten, a Magyar Nemzeti Galériában. A tárlatot a Reneszánsz Év keretében, a "4x a reneszánszról" című sorozat részeként rendezték
2008. március 28. péntek 16:01 - Hírextra
A 2008-as esztendőt a kulturális tárca Hunyadi Mátyás trónra lépésének 550. évfordulója alkalmából Reneszánsz Évnek nyilvánította. A Magyar Nemzeti Galéria kiállítása a késő reneszánsz kor képzőművészetébe nyújt betekintést, Mátyás király halálától, azaz a Jagelló-kortól (1490-1526) a török kiűzéséig terjedő időszakba.

Mint Bereczky Loránd, a Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója a pénteki sajtótájékoztatón elmondta, a tárlat anyaga elsősorban hazai múzeumok gyűjteményéből állt össze, de érkeztek műtárgyak Szlovákiából is.

A kiállítás új aspektusban, a Mátyás-kori előzményekhez kapcsolódóan mutatja be a kora újkor magyarországi képzőművészetét. A főigazgató szerint ez az összetett és izgalmas korszak eddig méltatlanul kevés helyet kapott múzeumainkban, holott a XV-XVII. században a késő gótikus, az itáliai és az északi reneszánsz hatások sajátos és mozgalmas stílusban olvadtak össze a Magyarországon alkotó mesterek munkáiban.

Mikó Árpád, a kiállítás kurátora a 450 bemutatott műtárgy közül a ritkaságokra hívta fel a figyelmet: ilyen a Kassai Graduálé hatalmas és gazdagon díszített énekeskönyv-párja, amelynek darabjait először állítják ki együtt. Megtekinthető Andrea Palladio, a reneszánsz talán legnagyobb építészének egyetlen fennmaradt kézirata, s egy levél, amelyet valószínűleg Nádasdy Tamás grófhoz írtak. Szerepel a tárlaton egy hatalmas, Győrből érkezett, ezüst oltárkereszt, s Verancsics Antal esztergomi érsek díszes szertartáskönyve is. Soha ki nem állított habán kódexek és számos egyéb ritkaság között látható továbbá a híres, Mátyást és Beatrixot bemutató márvány domborműpár. A korszak építészeti remekeit és síremlékeit gipszmásolatok illusztrálják.

A július 27-ig látható kiállításhoz ingyenes tárlatvezetések, művészettörténeti előadások, koncertek és gyermekprogramok kapcsolódnak.

A "4x a reneszánszról" című kiállítás-sorozat a Mátyás király öröksége című tárlattal teljes képet nyújt a magyarországi reneszánsz képzőművészetéről. Az Országos Széchényi Könyvtár Csillag a Holló árnyékában című, március 14-én megnyílt kiállítása a korai humanizmus nagy alakját, Vitéz Jánost, Mátyás király kancellárját mutatja be. A nagy uralkodóhoz kötődő, különleges műtárgyak alkotják a Budapesti Történeti Múzeum "Hunyadi Mátyás, a király - Hagyomány és megújulás a magyar királyi udvarban 1458-1490" című, március 19-től megtekinthető tárlatának anyagát. A Magyar Iparművészeti Múzeum Beatrix hozománya című, keddtől látható kiállítása a Jagelló-kori itáliai luxusipar kiemelt műfajába, a majolikaművészetbe ad betekintést.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását