2024. április 28. - Valéria

Mátyás király öröksége a kiállításon

A Corvin-kárpitok végleges terveit láthatják az érdeklődők a Vízivárosi Galéria új kiállításán, amelyet a Budapesti Tavaszi Fesztivál reneszánsz programja keretében rendeztek meg - tájékoztatta Olescher Tamás galériavezető az MTI-t.
2008. március 17. hétfő 20:17 - Hírextra

A Corvin-kárpitok 34 alkotóművész közösségi munkájának eredményeként jöttek létre; a terveket bemutató kiállítást kedden Monok István művelődéstörténész, az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) főigazgatója nyitja meg. Az április 9-ig látható tárlaton a művészek egyedi alkotásait, grafikákat, kollázsokat és a Corvin-kárpitok végleges terveit láthatják az érdeklődők, s megtekinthetnek egy dokumentumfilmet is a kárpitok készítésének folyamatáról - olvasható az összegzésben.

A kárpitok tervezési és kivitelezési munkálatai az OSZK felkérésére, 34 kárpitművész részvételével 2003-ban kezdődtek meg a Budavári Kárpitműhelyben, Hunyadi (Corvin) Mátyás világhírű könyvtárának és a magyar reneszánsz korának tiszteletére. A művészek főként a könyvtár fennmaradt köteteiből, illusztrációiból, korabeli motívumvilágából merítettek.

A húsz négyzetméteres triptichon bal oldalán egy Matthias Rex-portré, a jobb oldalán egy Beatrix Regina-portré látható. A középső kárpit Mátyás címerét, magát a királyt és Beatrix királynét ábrázolja, s mindhárom kárpit felületén Mátyás király uralkodása idejéből származó latin nyelvű szövegek szerepelnek. A két szélső kárpit mérete 300x200, a középsőé 300x250 centiméter. A művészek gyapjú-, selyem- és fémszálakat használtak, s azokat a fonal beszerzését követően speciális festékekkel megfelelő árnyalatúra festették.

A zsűri által kiválasztott kárpittervet az alkotók klasszikus, úgynevezett "haute lisse" technikával (a láncfonalak függőlegesek) valósították meg. A kárpitsorozat 2006 júliusára készült el, a művet az Országos Széchényi Könyvtárban, a Bibliotheca Corviniana emlékére rendezett állandó kiállításon tekintheti meg a közönség.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását