2024. április 29. - Péter

Új börtön Szombathelyen

Hivatalosan is átadták rendeltetésének a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézetet; a több mint nyolcmilliárd forint értékű, magántőke bevonásával felépített létesítményt csütörtökön Juhász Gábor, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium álla
2008. június 12. csütörtök 17:20 - Hírextra
"Azoknak is jár a tisztességes, emberi elhelyezés, akik a bíróság által kirótt büntetésüket töltik" - mondta az államtitkár, hozzátéve: nem az az igazi kérdés, hogyan, miért kerül ide valaki, hanem az, hogy aki kikerül, képes lesz-e visszaintegrálódni a társadalomba, a joghoz és a törvényekhez igazodva élni további életét.

Juhász Gábor kiemelte: az új, szombathelyi büntetés-végrehajtási intézetben sikerült európai körülményeket teremteni a fogva tartottak számára.

Véleménye szerint a magyar büntetés-végrehajtásnak is "lépést kell váltania", ennek a folyamatnak pedig egyik fontos állomása a szombathelyi intézmény felépülése.
"Úgy gondoljuk, csak a legsúlyosabb bűncselekményekért járjon börtön, ezért a Büntető törvénykönyvet is úgy kívánjuk átalakítani, hogy a csekélyebb súlyú bűncselekményekért ne kelljen feltétlenül börtönbe vonulni" - közölte az államtitkár.

Kökényesi Antal altábornagy, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka elmondta: a 700 fős tiszalöki és a 800 fős szombathelyi intézet "belépésének" köszönhetően Magyarországon a börtönök 160 százalékos telítettsége 117 százalékosra csökkent.

Az országos parancsnok a magyar büntetés-végrehajtás helyzetéről szólva ugyanakkor utalt arra, hogy az elmúlt öt évben több mint 4.300 ember került ki a szervezetből, az aktív állomány több mint fele távozott, lecserélődött. A technikai feltételekről szólva megemlítette, hogy a büntetés-végrehajtás által használt járművek átlagéletkora meghaladja a 9,3 évet, a gépjárműpark sürgősen cserére, felújításra, korszerűsítésre szorul.

Az új, szombathelyi intézetben 100 előzetes letartóztatásban lévőt, 460 börtön fokozatú és 240 fegyház fokozatú büntetésre ítélt embert tudnak elhelyezni; jelenleg a feltöltés 90 százalékos, az intézménynek 682 lakója van.

A fogva tartottak 4-5 ágyas zárkákban kapnak helyet, minden zárkához külön zuhanyzó és illemhely tartozik. A nagyobb zárkák alapterülete 27,5 négyzetméter, de még az egyszemélyes zárka alapterülete is meghaladja a 9 négyzetmétert. Valamennyi zárkában van színes televízió, a szabadidő eltöltését pedig több szakköri helyiség és sportpálya, valamint egy tornacsarnok is segíti.

Az intézmény 9 hektáros területét egy 6 méter magas bástyafal veszi körül, az őrzést a legkorszerűbb technikai eszközökkel garantálják. A fogva tartottak többsége számára az intézmény falain belül biztosítanak munkalehetőséget, három üzemcsarnok épült fel, amelyek közül az egyikben jelenleg hűtőgépek szétszerelését végzik, a másikban raklapgyártó üzem működik, a harmadikban pedig újrahasznosítható műanyag hulladékot válogatnak szét.

Mint azt a börtön bejárása során a sajtó munkatársainak is bemutatták, nagy hangsúlyt fektetnek a fogva tartottak képzésére. Korszerű tantermek állnak rendelkezésre az egykori Savaria Kiképzőközpont épületeinek átalakítása után. Jelenleg általános iskolai, középiskolai és OKJ-s képzés folyik az intézményen belül, bádogos, szobafestő és kőműves szakmát szerezhetnek a tanulni vágyók.

Az intézet korszerűsítésével háromszáz munkahely jött létre, amelyeket a Szombathelyen és környékén élők tölthetnek be.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását