2024. május 5. - Györgyi

Börtönbe kerül a szélhámos megmentő

A Pécsi Ítélőtábla két és fél év börtönbüntetésre súlyosította annak a férfinak a büntetését, akit első fokon másfél év szabadságvesztésre ítéltek, mert évekkel korábban 13,6 millió forintot kért egy előzetes letartóztatásban lévő férfi feleségétől, azt í
2008. június 11. szerda 14:59 - Hírextra

A táblabíróság Makai Lajos vezette tanácsa az 53 éves siófoki V. István Józsefet vesztegetést állítva, üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedésben mondta ki bűnösnek, mellékbüntetésként pedig 1,1 millió forint vagyonelkobzással sújtotta.

Az ítélőtábla azért változtatta meg az ügyben korábban eljárt Somogy Megyei Bíróság ítéletét, mert a büntetést a cselekmény veszélyességi fokához képest túlzottan enyhének találta.

A tényállás szerint a vádlott 2005 szeptemberében megtudta, hogy ismerőse férjét előzetes letartóztatásba helyezték. Megkereste az asszonyt és felajánlotta neki, hogy kapcsolatai révén pénzért el tudja intézni a férfi szabadon bocsátását. Kérésére a nő 2006. április 10-ig, harmincnyolc részletben mintegy 13,6 millió forintot adott át neki azzal, hogy az összeget hivatalos személyeknek átadja.

A férj - miután előzetes letartóztatása egy hónappal később megszűnt - visszakövetelte V. István Józseftől a felesége által átadott pénzt, egyúttal feljelentést tett a rendőrségen. A vádlott, sejtve, hogy felelősségre vonják és arra számítva, hogy enyhítheti a rá váró büntetést, időközben 12,5 millió forintot visszafizetett a sértettnek.

V. István József az eljárás során azzal védekezett, hogy a pénzt kölcsönkérte, ezt ugyanakkor cáfolták azok a hangfelvételek, amelyeket az előzetes letartóztatásból szabadult férfi készített telefonbeszélgetéseikről.

Makai Lajos bíró az ítélet indokolásában hangsúlyozta: az ilyen és hasonló cselekmények alkalmasak az igazságszolgáltatásba vetett bizalom megingatására. Sajnálatosnak nevezte ugyanakkor, hogy "vannak még emberek, akik az igazságszolgáltatáshoz nem kötődő embereknek elhiszik, képesek befolyásolni annak dolgozóit".

Mivel a táblabíróság V. István József másik, hasonló cselekménye kapcsán elévülés miatt megszüntette az ellene indult eljárást, az ítélet nem jogerős. Az ügy ügyészi és védői fellebbezések okán a Legfelsőbb Bíróságon folytatódik.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását