2024. április 26. - Ervin

Az ABEV java: az élet a Windowson túl

Adóbevallását egyre több öntudatos magyar állampolgár készíti el számítógép segítségével. Amire immáron nem csak és kizárólag Windows alatt van lehetőség – néhány év és egy, az állam ellen indított per után. Kérdés csak az, önmagában ez mire elég.
2008. május 21. szerda 09:59 - Szalay Gergely
Egy évvel ezelőtt Barcza Károly, a Blackpanther Magyarország ügyvezetője beperelte a magyar államot, mert a kötelező elektronikus adóbevallás rendszere nem volt kellően kiépített: az ehhez szükséges program, az ABEV csak Windows alá volt elérhető – azaz egy adóbevallás elkészítéséhez tetszőleges vállalkozónak tulajdonképpen muszáj volt megvennie a Microsoft operációs rendszerét.

Magyarország és a Linux
Magyarország egész jól áll a szabad szoftveres közösségben: három disztribúciót is fejlesztenek hazánkban: az UHU Linuxot, a Frugalware-t, és blackPanther Linuxot – ez utóbbi jelenleg a v5.2.8-as verziónál tart, ez szabadon (ingyen) letölthető a www.blackpanther.hu oldalról. Utóbbi rendszer fejlesztője Barcza Károly.
Márpedig (a közhiedelemmel ellentétben) nem csak ez létezik: egyre többen hallanak a Macintoshokon futó OS X-ről, és a Linux kifejezés sem hat már teljesen újszerűen. Csakhogy ezeken a rendszereken (pedig Linuxból van annyi, mint égen a csillag) nem volt használható a bevallóprogram.

Az adóhivatal illetékesei ekkor az érdeklődő újságíróknak azt mondták: akinek nincs Windowsa, három megoldás közül is választhat: vesz egyet, könyvelővel intézteti ügyeit, vagy egy internetkávézóból küldi el bevallását – érthető módon egyik megoldás sem nyerte el a hazai Linux-fejlesztők tetszését.

A bevallás Java

Igaz, az Apeh már ekkor megígérte a program operációs rendszertől független változatát, amit ez év elején ki is adtak. Ez lett a Java-alapú Abevjava, ami viszonylag gyors karriert futott be: január óta az 1.0.0-ás verziótól eljutott az 1.0.5-ösig. Ez már gyakorlatilag bármilyen operációs rendszeren futtatható, ami támogatja a Javát – ez pedig napjainkra tulajdonképp az összesről elmondható.



A program maga azonban több szempontból sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket: sem funkcionalitása, sem programozói megoldásai nem arattak nagy sikert. A Hungarian Unix Portal (a linuxos és egyéb Unix-alapú operációs rendszerek felhasználóinak és szakértőinek fóruma) hírére számos kommentár érkezett, melyek leginkább a programkódot magát kritizálták – gyakorlati és elméleti alapon is.

A fő probléma a program működésével volt: a fájlrendszer olyan helyeihez akart hozzáférni, amikhez csak rendszergazdai jogokkal lehetséges, ráadásul a programozók szerint ezt semmi sem indokolta a program működése szempontjából – tapasztalataink szerint a probléma már megoldódott, nem feltétlen akar az operációs rendszer működéséhez fontos helyekre írni.

A hosszas lista egyik fő problémája az volt, hogy a nem Windows-rendszerű jogosultságkezelést és fájlszerkezetet nem tudta megfelelően kezelni a program: így például minden felhasználó olvashatta a többi adatait – ami elvben valóban problematikus lehet. Emellett más fájlformátumot is használ, mint a windowsos verzió, így a két programban készített bevallások egymással nem kompatibilisek. A javítások mindenesetre elkezdődtek, bár Barcza segítséget ajánló levelére még nem reagált a programot író cég.

Nem rossz, csak kevés

Ennél komolyabb gondok is felmerülnek pogrammal kapcsolatban, elsősorban a szűkös felhasználó lehetőségek. A programmal egyelőre csak a személyi jövedelemadó bevallására van lehetőség, a vállalkozások számos egyéb kötelezettségüket nem tudják másképp megoldani, ezek továbbra is a Windows használatára kényszerülnek.



Ahogyan Barcza Károly fogalmaz: számára az Abev, mint szoftver mindaddig érdektelen, amíg nem használhatja mindenki – azonban a fent jelzett okok miatt ez a helyzet még igen messzinek tűnik: az SZJA-n kívül több bevallást is kötelező elektronikusan elkészíteni. Amit azért fájlal különösen, mert egy nagyjából öt éve, kétmilliárd forintból fejlesztett programról van szó – amivel kapcsolatban a javás verzióról csak az jelenthető ki biztosan, hogy létezik. Hasznossága más téma. Egy jó pont: a Java valóban megfelelő platformot jelent az alkalmazásnak.

Itt a Windows, hol a Windows

Magyarország: támadták a tendert
Bíróság előtt támadta meg a huszonötmilliárd forintos Microsoft-tendert a Közbeszerzések Tanácsának egyik tagja - írja a Népszabadság. A szoftvertendert még januárban írta ki a Miniszterelnöki Hivatal Központi Szolgáltatási Főigazgatósága (MeH-KSZF) a közigazgatási, illetve oktatási intézmények összességében több százezer számítógépén futó szoftverek beszerzésére.
A korábbi években rendre a Microsoft (MS) szoftveróriás nyerte a hasonló tendereket, így az állami intézmények túlnyomó többsége az MS-től bérel szoftvereket (Windowst, Office-t stb.). Éppen erre hivatkozva írták az újabb közbeszerzés ajánlati felhívásába, hogy a pályázatot "Microsoft vagy azzal egyenértékű licenszkonstrukciókra" írják ki. A közelmúltban volt az eredményhirdetés - ismét a Microsoft nyert, tehát továbbra is a Windows futhat az állami gépeken. Az úgynevezett nyílt forráskódú, vagyis szabadon terjeszthető és fejleszthető programok gyártói, illetve terjesztői pereket helyeztek kilátásba, és panasszal fordultak a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz. A MeH főigazgatósága jogszerűnek tartotta a kiírást, s azzal érvelt, a "nyíltak" is indulhattak volna a tenderen (végül nem pályáztak, kizárólag csak MS-szállítók).
Az ajánlati felhívás ellen végül Morvayné Vígh Katalin kezdeményezett jogorvoslati eljárást - ő a Gazdasági Versenyhivatal képviselője a Közbeszerzések Tanácsában. A tanács Közbeszerzési Döntőbizottsága szerint nem sérült az esélyegyenlőség, az egyenlő bánásmód elve, ezért "a jogsértés hiányát" állapították meg, mondván: a Microsoft nevesítése önmagában nem jelent megkülönböztetést, hiszen ez csak egy lehetőség, a kiírást nem kizárólag a Microsoftra, hanem az MS-re vagy azzal egyenértékű licenszkonstrukciókra írták ki. Ezt a döntést Morvayné nem fogadta el, és bírósághoz fordult.
(Havaria Press)
A helyzet azonban nem rendkívüli: számos ponton a Microsoft rendszerének használatára kényszeríti az állam vállalkozóit – a kötelezően elektronikusan beadandó nyilatkozatok platformfüggősége miatt. A BlackPanther Linux honlapján Barcza hosszas felsorolást közöl a vállalkozásokat szigorúan Windows használatára kényszerítő megoldásokról. Ezekkel akad gazdasági jellegű probléma is (mint általában a nyílt forráskódú szoftverek esetében). Amíg kimondatlanul is a Microsoft termékeitől függenek a vállalkozások, a hazai informatikai cégek hátrányos helyzetbe kerülnek a piacon. Ha csak egy bizonyos operációs rendszert lehet használni, a vállalkozások nem tervezhetnek alternatív rendszerekkel infrastruktúrát és ahhoz kapcsolódó szolgáltatásokat.

A honlap felsorolása szerint az adózás problémáin túl a számlázás sem megoldható nyílt forráskódú szoftverekkel: a cégbírósági eljárások, pályázatok ügyintézése, az ügyvédi irodák titkosításai csak Windows alatt futó programokkal intézhetők.

Az önkormányzati szoftverek szintén csak a redmondi rendszerrel kompatibilisek, az egészségügyben használandó programok, de még az autószerelő műhelyek hitelesített zöldkártya-kezelő rendszerei is csak Windows alatt futnak.

Nyugat-Európában egyre gyakoribb tendencia, hogy az államigazgatásban a nyílt forráskódú megoldásokhoz folyamodnak, és folyamatosan váltják fel a Windowst különböző Linux-változatokkal, míg a magyar kormány nemrégiben hosszabbított szerződést a Microsofttal a Tiszta Szoftver (korábban Campus) nevű együttműködés folytatásáról.

Szép, de esélytelen

A helyzet változása ugyanakkor jogi szempontból nehezen kikényszeríthető. Litkai Gergely ügyvéd, versenyjogász lapunk megkeresésére elmondta: az EU-ban létezik egy platformsemlegességről szóló irányelv, ami alá nagy nehezen be lehetne szuszakolni a felvetést, de kialakult bírósági gyakorlat egyelőre nincs a témában. Sőt, egyelőre az is problémás, hogy bizonyos állami, önkormányzati oldalak ne csak Internet Explorer alatt működjenek – amíg ez a helyzet, gyors és érdemi változást nem lehet várni.



Kicsi tehát az állam elleni fellépés esélye, már csak azért is, mert maga az állam ebben az esetben formálisan nem piaci szereplőként jelenik meg, hanem megrendelőként – a teleházakkal és e-Magyarország pontokkal pedig elvileg biztosítja a lehetőséget a megfelelő platformok használatához –, így az esélyegyenlőség elmaradásának érve is kivédhető. A változást inkább indikálhatná egy filozófiai változás, ám a tapasztalatok azt mutatják, hogy egyelőre az elektronikus ügyintézés lényegesen bonyolultabban működik, mint a hagyományos.

Barcza Károly változatlanul perben áll a magyar állammal.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását