2024. április 25. - Márk

Társadalmi összefogást az egykulcsos adórendszer ellen!

A Munkáspárt 2006 a szakszervezetek, a civil szervezetek és más szociálisan érzékeny társadalmi szervezetek közös fellépését kezdeményezi a szegényeket sújtó egykulcsos adórendszer bevezetése ellen.
2008. május 18. vasárnap 10:30 - Hírextra

A Magyarországi Munkáspárt 2006 szerint egyszerűbb, igazságosabb, az arányos közteherviselést figyelembe vevő adórendszer kidolgozására van szükség, olyanra, amely stabilitást, s egyúttal költségvetési többletbevételt eredményez a jelenlegi kaotikus helyzet helyett. Meg kell szüntetni a nyugdíjas munkavállalókat sújtó különadót, a különféle jogcímeken adóként kivetett sarcokat és progresszív személyi jövedelemadó rendszert kell kialakítani.

Az utóbbi hetekben minden parlamenti pártban megszólaltak a neoliberális politika képviselői, és erős nyomást fejtenek ki a közvéleményre és a kormányra az egykulcsos adórendszer bevezetése érdekében. A kisebbségi kormányzás körülményei között még az is lehetséges, hogy a kormány akarata ellenére át tudják erőltetni javaslataikat a parlamenten.

A Munkáspárt 2006 ellenzi az egykulcsos adórendszert, azt igazságtalannak tartjuk a társadalom többségét alkotó átlagos vagy kisebb jövedelmű emberekkel szemben. Az egykulcsos jövedelemadó – attól függően, hogy milyen kulcsot állapítanak meg – többnyire az alacsonyabb jövedelműek adóterheit növeli, és a magasabb jövedelműekét csökkenti. Az egykulcsos adórendszert szinte már minden kelet-európai országban bevezették, és a tapasztalatok igazolták az aggodalmakat. Ez az adórendszer nem növelte az összes adóbevételt, érdemben nem csökkentette a bürokráciát, viszont jelentősen növelte a jövedelmi különbségeket. Az energiahordozók és az élelmiszerek árának drasztikus emelkedése, a hitelpiaci válság hatásával együtt, világszerte súlyosbította a szociális konfliktusokat, még nehezebb helyzetbe hozta az alacsony keresetű és elszegényedett rétegeket. Magyarországon a költségvetési megszorítások miatt is erősen csökkentek a reálkeresetek, nőtt a munkanélküliség és romlott a nyugdíjasok helyzete. Ilyen körülmények között nem szabad további terheket róni a társadalom többségére.

A Munkáspárt 2006 a szakszervezetek, a civil szervezetek és más szociálisan érzékeny társadalmi szervezetek közös fellépését kezdeményezi a szegényeket sújtó egykulcsos adórendszer bevezetése ellen. Részletes közgazdasági és szociológiai elemzéseket kell a döntéshozókhoz eljuttatni, a nyilvánosság minden eszközének felhasználásával fel kell hívni a társadalom figyelmét a demagóg ígéretek mögött megbújó veszélyekre. Szükség esetén népi kezdeményezéssel éljünk, hogy a törvényhozásban megakadályozzuk az igazságtalan adórendszer bevezetését. Ne hagyjuk, hogy a tisztességes munkából élő munkások és alkalmazottak zsebéből ilyen trükkökkel több tízezer forintot vegyenek ki.

Kiadó: Magyarországi Munkáspárt 2006

Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását